A Hit Gyülekezete is felügyeli a Duna Televíziót

2008.03.28. 16:31
Kisorsolták a közmédiumokat felügyelő kuratóriumok helyeit. A Magyar Golyósportok Szövetsége a rádiót, a tévét pedig a Magyar Bábművészek Szövetsége is felügyelheti ezentúl. A sokkozók, az allergiások és a fémipari dolgozók és a nyugdíjasok is bekerültek a kuratóriumokba.

Három jelölő szervezet két közszolgálati médium kuratóriumába is delegálhat tagot - derült ki pénteken, amikor a szerencse döntött azokban az esetekben, amikor az elosztható helyek számánál több civil szervezet jelentkezett a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, vagy a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány döntéshozó fórumának egy-egy helyére.

A Magyar Katolikus Egyház - a történelmi felekezetek előzetes egyezsége alapján - mindkét köztévébe, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata a Magyar Rádióba és a Duna Televízióba, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége pedig a közrádióba és az MTV-be is delegálhat. Utóbbi esetekben az döntött, hogy szervezet vetélytárs nélkül indult egy kategóriában.

Rajtuk kívül a Magyar Rádióba a Magyarországi Unitárius Egyház, a Rom Romák Polgárjogi Mozgalma, az Erdei Ferenc Társaság, a Kárpát Medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ), a Magyar Művészeti Akadémia Magyar Örökség és Európa Egyesület, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Egyesülete is küldhet tagot.

Szintén ide delegálhat kurátort a sorsolás eredménye alapján a Demokratikus Liga Szakszervezetek Vízügyi- és Kommunális Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Erdőgazda Szövetség, a Magyar Polgári Média Egyesület, a Környezeti Tanácsadók Egyesülete, a Független Női Szövetség, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Magyar Golyósportok Szövetsége és a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége is.

A Magyar Televízió civil kontrolljában részt kap a Magyarországi Metodista Egyház, a Nyilvánosság Klub, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a Magyar Örökség és Európa Egyesület, a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület és a Szülői Közösségek nevű szervezet mellett a Tanítók Fekete István Egyesülete, a Szabad Fémipari Szakszervezetek Szövetsége, a Mezőgazdasági Gazdasági Társaságok Szövetsége (METÁSZ) egy-egy delegáltja is szerephez juthat.

Szintén ide küldhet tagot a Tudományos Újságírók Klubja, a Nők a XXI. Századért Egyesület, a Természetjáró Fiatalok Szövetsége, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ), a Magyar Sakk Szövetség, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

A Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumában nyert helyet a Hit Gyülekezete, az Ütköző, Együtt az Európai Részvételi Demokráciáért Egyesület, a Humán Európa Szövetség, a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társasága, az Agrárkutató Intézmények Országos Szövetsége, a Professzorok Batthyány Köre, a Magyar Tudományos, Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete, a Reális Zöldek Klub, a Katolikusok Asszonyok-lányok Szövetsége, a PAX Család és Gyermekvédelmi Egyesület.

Velük együtt tanácskozhat a következő egy esztendőben a Látássérült "Cseppkő" Országos Egyesület és a Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesülete küldötte.

A sorsolás, amelynek helyszínén évekkel ezelőtt még demonstráltak is a jelentkező, de a médiahatóság közlése szerint alaki hibák miatt nem regisztrált szervezetek, most teljes nyugalomban zajlott.

Legfeljebb akkor lehetett némi morajt - vagy egy-két kacajt - hallani a teremben, ha az üvegkehelyből olyan szervezet nevével ellátott cédula került ki, amelynek képviselője a kuratóriumi üléseken tett csípős megjegyzéseiről, vagy éppen arról ismert, hogy alkalomadtán beadványdömpinggel lepi meg az ORTT Panaszbizottságát.

A médiatörvény értelmében minden közszolgálati médiumot felügyelő kuratóriumba a parlamenti pártok mellett civil szervezetek is delegálhatnak tagokat. Az országos civil szerveteknek regisztrálniuk kell magukat, ha a betölthető helyeknél több szervezet jelentkezik, sorsolással döntik el, ki jut be a felügyelő testületbe.