Indul a magyar Harmadik műszak

2007.04.26. 10:09
Öt éve nem készült krimisorozat Magyarországon, de most az MTV elszánta magát: szeptembertől vetítik majd az Éjszakai szolgálat című krimisorozatot, amiben Stohl András és Hollósi Frigyes is szerepel majd.

Úgy tűnik, 2002 óta először ismét készül krimisorozat Magyarországon. Öt éve a Tv2 próbálkozott meg az Európa expressz című magyar akciófilm sorozatváltozatával, a Rendőrsztorival, de az elkészült hat részből végül csak négyet adtak le a nézők tüntető távolmaradása és a rossz kritikák miatt. A Rendőrsztoriban ugyan már nem szerepelt, de az eredeti filmben még Bécit, a rendőrt alakította Stohl András, aki a Moziplussz információi szerint most az új sorozatban is szerepet kapna. Főszerepet.

Tűzvonalban éjszaka

A Moziplussz úgy tudja, hogy a sorozat címe Tűzvonalban lesz, az Indexnek viszont az egyik stábtag és az MTV egyik munkatársa is már az Éjszakai szolgálat címet említette. Az biztos, hogy a sorozat Budapest képzeletbeli nyolcas körzetében (nyolcker?) játszódik majd, és egy rendőrőrs életét mutatja majd be. Információink szerint a krimisorozat minden egyes epizódja egy-egy bűncselekmény felgöngyölítéséről fog szólni, de a különálló részeket összekapcsolja majd a rendőrök magánélete. (Mint mondjuk a Doktor House-ban, ahol minden rész egy-egy orvosi esetet mutat be, de mégis minden epizód összefügg, hiszen a főhős szerelmes, majd nem, le akar szokni a fájdalomcsillapítóról, aztán mégse, és így tovább.)

A tizenhét részes, epizódonként közel hatvanperces sorozatot nyáron kezdik el forgatni, és szeptemberben mutatják majd be. A hetente jelentkező krimi első tizenhét része december végéig tart ki, de úgy tudjuk, hogy ha sikeres lesz a műsor, akkor az MTV folytatni szeretné. Vagyis több évadon keresztül bonyolódna a rendőrőrs élete.

Az általunk megkérdezett, nevük elhallgatását kérő stábtagok és MTV-közeli informátorunk szerint a műsor leginkább a New York-i rendőrök, tűzoltók és mentősök mindennapjait bemutató Harmadik műszakra fog hasonlítani. Vagy mondjuk, mint az angol titkosszolgálat életét bemutató MI-5, ami az MTV-n Titkos szolgálat, míg a Coolon Elit alakulat címen fut már jó ideje.

Az általunk megkérdezett bennfentesek hangsúlyozták, hogy az új sorozat reális és életközeli lesz. Vagyis egyáltalán nem olyan, mint az Európa expressz.

Hollósi Frigyes újra krimisorozatban

A sorozat főbb szerepeit Stohl András, a Szőke kólában, a Csudafilmben, vagy éppen a Glamourban is feltűnt Cserna Antal, illetve a sorozatokban már nagy tapasztalattal rendelkező, a Kisvárosban vagy a Privát kopóban is szereplő Hollósi Frigyes játssza majd. A Moziplussz információi szerint a sorozatban szerepet kapott még Bajomi Nagy György, Juhász Réka, valamint a Pacskovszky József által jegyzett Boldogság színében pár éve mellékszerepet játszó Hábermann Lívia.

A sorozat első négy részét az a Fonyódi Tibor írta, aki a Christopher Lambert főszereplésével készült Metamorfózis vámpírfilm forgatókönyvét is jegyzi. A 2006-ban készült alkotást a nem túl hízelgő 3,8 pontra értékelték az IMDB felhasználói.

Kis pénz, kis krimi

A sorozatot a FilmArt Filmstúdió készíti az MTV-nek, információink szerint a gyártó cég pályázati támogatással (az ORTT-től és a Magyar Mozgókép Közalapítványtól) és szponzori pénzekkel egészíti ki a közszolgálati tévétől a műsor előállításra kapott összeget. Úgy tudjuk, hogy az MTV-nek a sorozat éppen ezért nem kerül majd többe, mint egy főműsoridős program, vagyis epizódonként az MTV legfeljebb 4-5 milliót szán a produkcióra. A műsor teljes költségvetése várhatóan epizódonként 10 millió forint alatt lesz, vagyis nagyszabású akciókra nem számíthatunk.

Informátoraink szerint a szponzori pénzek ellenére a krimisorozat nem lesz tele reklámokkal és a cselekményt darabokra szaggató termékelhelyezésekkel, mint annak idején a Kisváros. Nem mindig ugyanazt a sört isszák majd, nem mindig ugyanazzal a taxitársasággal utaznak, és nem mondják majd, hogy "Úgy innék egy forró, instant Knorr levest. Többféle ízben."