Tévén terjed a kapitalizmus Kubában

2006.03.17. 15:11
A kubai hatóságok irtják a parabolaantennákat, sokan mégis akár 10 dollárt is fizetnek egyetlen amerikai csatornáért.

A kubai hatóságok felkutatják és megsemmisítik azokat a szigetországba csempészett antennákat, és vevőszerkezeteket, amelyek segítségével a lakosság egyre nagyobb része nézi az esetenként Castro-ellenes amerikai adókat.

Egyre több kubai vállalkozó fektette be a dollárjait az antennákba, hogy aztán a kimenő jelet eladja a szomszédoknak, és kisebb kábelhálózatot építsen ki.

A rendszer létrehozásához és működtetéséhez "széles társadalmi összefogásra" volt szükség.

A technológiát a Carlos Valdeshez hasonló csempészek hozzák az országa, a vámügyi hatóságok közreműködésével. Az antennákat házon belül szerelik fel, de amennyiben ez nem lehetséges, galambdúcnak álcázva a tetőn helyezik el, vagy olyan műanyag vizestartályok alá rejtik azokat, amelyek nem károsítják a vételt. A kábeleket a telefontársaság "beszervezett" emberei a saját drótjaikkal együtt szerelik fel.

Mivel egyetlen jelet osztanak többfelé, az összes tévéző egyszerre ugyanazt az adót nézi fejenként havi 6-10 dollárért. Nem véletlen, hogy a havannai lakógyűlések legfőbb témájává a csatorna kiválasztása vált.

A legtöbben a miami spanyol nyelvű Univisión, vagy Telemundo adókat választják, amelyek elsősorban híreket és humoros műsorokat sugároznak. Ezeknek köszönhetően a társadalom jelentős része ma már Castro-ellenes híreket, műsorokat is néz. "Először félve néztük a Fidelt parodizáló kabarét, de mára megszoktuk" - mondta a BBC-nek egy előfizető.

A kubai kormánynak azonban nem "sikerült" hozzászoknia a szigetország csatornakínálatának átrendeződéséhez. A hatóságok egyre jobban odafigyelnek a csempészekre és a tévécsatornákat kiosztó központokra, sorra felkutatják azokat, megsemmisítik a szerkezeteket és megbüntetik az illegálisan tévézőket.