Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kulturális híradó napi 600 ezerért?

2002.09.03. 17:11
Adásonként 600 ezer forintért készülne kulturális híradó a Magyar Televízió számára, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatna - adta hírül a Népszabadság. A hírt sem a tárca, sem a közmédium nem cáfolta, de mint megtudtuk: aláírt szerződés egyelőre nincs.
A napilap úgy tudja, hogy a 15 perces művészeti híradó külső gyártásban készülne, és producere az eredeti tervek szerint Herendi János lett volna, aki korábban több műsort - köztük a Leporellót és az Éjszakát - készített a köztévének.

Az NKÖM sajtóosztálya megerősítette az új műsor létrejöttének hírét. Mint kiderült, Görgey Gábor már tárgyalt a műsorról Ragáts Imrével, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető alelnökével és Ladvánszky Györggyel, az ORTT MSZP által delegált tagjával. A Népszabadság információja szerint a kulturális minisztérium akár 50 millió forinttal is támogatná a kulturális híradót. A producer nem Herendi János lesz - tudtuk meg a kultusztárca munkatársától.

Herendi, akinek felesége Görgey Gábor kultuszminiszter jogi szakértője, véleménye szerint a neve nem a felesége munkája, hanem amiatt kerülhetett elő, mert 1984 óta producer, számos műsort készített már. Producerként a napi kulturális híradó hatszázezer forintos költségét reálisnak tartotta.

Újhelyi: ehhez nem adom a nevem

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa egy augusztus eleji sajtótájékoztatón élesen bírálta a tévé korábbi vezetését, amely 900 ezer forintos szerződést kötött az előző ciklus legnagyobb beszállítójával, Vitézy Lászlóval a napi 13 perces Thémára. Újhelyi szakértőkre hivatkozva mindössze 90 ezer forintra becsülte a produkció költségét, összehasonlításul pedig megemlítette, hogy a 25 perces, 70 fős stábbal készülő Híradó adása félmillió forintba kerül. Újhelyi a Népszabadságnak nyilatkozva a tervezett 600 ezer forintos kulturális hírműsor kapcsán elmondta, hogy nem hallott erről az elképzelésről, de ha igaz, ahhoz ő nem adja a nevét. Ezt azzal indokolta, hogy a "közpénzek törvényes és erkölcsös felhasználása mindenkire nézve kötelező".

A Magyar Televízió szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a kulturális műsorral kapcsolatban még nem született érvényes szerződés. A csatorna új műsorstruktúrája jelenleg is tervezés alatt áll.