Kulturális híradó napi 600 ezerért?

2002.09.03. 17:11
Adásonként 600 ezer forintért készülne kulturális híradó a Magyar Televízió számára, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatna - adta hírül a Népszabadság. A hírt sem a tárca, sem a közmédium nem cáfolta, de mint megtudtuk: aláírt szerződés egyelőre nincs.
A napilap úgy tudja, hogy a 15 perces művészeti híradó külső gyártásban készülne, és producere az eredeti tervek szerint Herendi János lett volna, aki korábban több műsort - köztük a Leporellót és az Éjszakát - készített a köztévének.

Az NKÖM sajtóosztálya megerősítette az új műsor létrejöttének hírét. Mint kiderült, Görgey Gábor már tárgyalt a műsorról Ragáts Imrével, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető alelnökével és Ladvánszky Györggyel, az ORTT MSZP által delegált tagjával. A Népszabadság információja szerint a kulturális minisztérium akár 50 millió forinttal is támogatná a kulturális híradót. A producer nem Herendi János lesz - tudtuk meg a kultusztárca munkatársától.

Herendi, akinek felesége Görgey Gábor kultuszminiszter jogi szakértője, véleménye szerint a neve nem a felesége munkája, hanem amiatt kerülhetett elő, mert 1984 óta producer, számos műsort készített már. Producerként a napi kulturális híradó hatszázezer forintos költségét reálisnak tartotta.

Újhelyi: ehhez nem adom a nevem

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa egy augusztus eleji sajtótájékoztatón élesen bírálta a tévé korábbi vezetését, amely 900 ezer forintos szerződést kötött az előző ciklus legnagyobb beszállítójával, Vitézy Lászlóval a napi 13 perces Thémára. Újhelyi szakértőkre hivatkozva mindössze 90 ezer forintra becsülte a produkció költségét, összehasonlításul pedig megemlítette, hogy a 25 perces, 70 fős stábbal készülő Híradó adása félmillió forintba kerül. Újhelyi a Népszabadságnak nyilatkozva a tervezett 600 ezer forintos kulturális hírműsor kapcsán elmondta, hogy nem hallott erről az elképzelésről, de ha igaz, ahhoz ő nem adja a nevét. Ezt azzal indokolta, hogy a "közpénzek törvényes és erkölcsös felhasználása mindenkire nézve kötelező".

A Magyar Televízió szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a kulturális műsorral kapcsolatban még nem született érvényes szerződés. A csatorna új műsorstruktúrája jelenleg is tervezés alatt áll.