Figyelmeztetés a leközölt Lamperth-beszéd miatt

2006.10.18. 12:32
Írásban figyelmeztette a Krónika szerkesztőségvezetőjét a Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztője a másfél héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott Lamperth-beszéd miatt, mert a műsor adásba kerülése előtt nem kínáltak lehetőséget a bejátszott anyag kommentálására a politikusnak.

Írásbeli figyelmeztetést kapott a másfél hete közzétett, a szocialista párt zárt választmányi ülésén elhangzott Lamperth Mónika-beszéd nyilvánosságra hozatala kapcsán a Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztőjétől a Krónika szerkesztőségvezetője, értesült szerdán intézményi forrásból az MTI.

Nem kínáltak lehetőséget

Az információ szerint Kresz Lászlót a dokumentumban foglaltak szerint amiatt figyelmeztette Kerényi György, hogy a műsor adásba kerülése előtt nem kínáltak lehetőséget a bejátszott anyag kommentálására a politikusnak, valamint nem tájékoztatták az adófőszerkesztőt az ügyről.

Az MTI-nek szerdán nem sikerült elérnie sem Kerényi Györgyöt, sem Kresz Lászlót, míg Sztankóczy András, a hírműsorokért felelős Aktuális szerkesztőség - külföldön tartózkodó - vezetője nem tudott nyilatkozni az ügyben.

Késve érkezett

Mint ismeretes, a rádió munkatársát Sipos József, a párt társadalompolitikai tagozatának delegáltja vitte be az október 7-i zárt ülésre, ahol az újságíró felvételt készített, amelyet aztán a rádió honlapján közzétettek.

A politikus indoklása szerint késve érkezett a tanácskozásra, így nem tudta, hogy az ülés zárt, és arra sem számított, hogy a riporter felvételeket is készít. Sipos József lemondott az MSZP választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről, később az MSZP etikai bizottsága kizárta a pártból.