Hétvégéig késnek a lapok

2007.01.03. 16:27
A terjesztést a Magyar Postától átvállaló Médialog szerint hétvégére már mindenki megkapja a neki járó napilapot, bár csúszások azért még várhatóak. A cég szerint a késések oka, hogy a Magyar Postától kapott előfizetői adatokat csak lassan tudják aktualizálni.

Az év elején számos előfizető nem jutott hozzá az általa előfizetett napilapokhoz, miután a kézbesítést a Médialog Fiege Zrt. vette át a postától, a cég vezetője a hétvégére ígéri, hogy rendeződik a helyzet.

Folyamatosan javul

"Folyamatosan javul a helyzet a lapterjesztésben, és várhatóan a január 6-7-i hétvégére megoldódik a probléma legnagyobb része" - mondta Lengyel László, a Médialog Fiege Zrt. igazgatósága elnöke az MTI-nek szerdán.

A Médialog Fiege Zrt. 2007. január 1-jén kezdte meg a Világgazdaság kivételével az országos napilapok terjesztését, és az első napon, 2007. január 2-án több településen nem, a fővárosban pedig késve kapták meg az aznapi napilapokat.

A Médialog Zrt. becsült információja szerint január 2-án alapvetően a kisebb településeken fordult elő, hogy nem kapták meg az aznapi napilapot, mivel a postai terjesztésbe bevont 18 átadó helyből 10-re nem tudták időre eljuttatni a lapokat - mondta a társaság elnöke.

Lengyel László szerint nem meglepő és nem kirívó, hogy az első napokban egy ilyen nagy rendszer átállásában gondok jelentkeznek. Az előfizetők elnézését kérik, az érintett előfizetők kárpótlásáról a kiadók és a Médialog tárgyalásokat folytat.

Az elnök szerint a fő problémát az jelentette, hogy a Magyar Postától kapott adatok aktualizálása, szűrése időigényes, ezért jelentkeztek kedden a technikai problémák, azaz a kiszállítást előkészítő expedícióban nem tudták időre kézbesíthető állapotba kiszerelni a lapokat. Lengyel László elmondta, hogy szerdára a problémák egy része megoldódott, ezen túl az érintetett napilapok szerkesztőségei, kiadói is segítik az előfizetői adatállomány aktualizálását.

A postának is jó

A Magyar Posta szeptember közepén jelentette be, hogy megszületett a hírlapterjesztési megállapodás a Médialog Fiege Zrt. és a Magyar Posta (MP) Zrt. között, ami magába foglalja a munkaügyi jogutódlás alapján 1.100 postai dolgozó átvételét, és a két cég együttműködését a terjesztési területen.

A Médialog Fiege Zrt.-t az F-LOG AG német logisztikai cég és 3 kiadó, a Népszabadság Zrt., a Ringier Kiadó Kft. és a Sanoma Budapest Zrt. alapította. A létrejött előfizetéses terjesztői cég 2007-től 150 településen, leginkább a nagyobb városokban, és községekben kezdte meg a hírlapkézbesítői tevékenységet. A többi kétezer-hatszáz településen - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - továbbra is a Magyar Posta kézbesíti a kiadók újságjait az előfizetőknek a Médialog megbízásából.

Ezekre a területekre egy csak médiaterjesztésre szakosodott cég nem tudna versenyképes árakon terjeszteni, a Magyar Postának viszont még jól is jön az újságkihordás, hiszen így csökkennek az egy posta küldeményre jutó költségek.

Elvileg jobb

A százötven legnagyobb település postaládáiba a tervek szerint reggel hétig kéne megérkeznie az újságoknak, míg a Magyar Posta eddig csal 104 településen végzett hírlapterjesztést a postai küldeményektől függetlenül, és azokon a településeken is gyakoriak voltak a késések, úgyhogy a Médialog új rendszere elvileg jobb szolgáltatást biztosít, elsősorban a kisebb vidéki városok lakóinak.

A hírlap üzletág 2005-ben, 10,5 milliárd forint árbevétel mellett mintegy 1,5 milliárd forint veszteséget termelt a postának, ám 2006-ban már nullszaldós eredményt terveztek. A posta a megállapodás előtt éves szinten mintegy 150 millió újságot kezelt, ebből 90 milliót tettek ki a napilapok, 60 milliót a színes és egyéb lap.

A Médialog Zrt többségi tulajdonosa az F-log, a Fiege német logisztikai cég leányvállalata, amely Németországban és Csehországban foglalkozik a nyomtatott sajtó logisztikai feladataival, Csehországban övék majdnem az egész a lapterjesztési piac, de a cég már eddig is jelen volt Magyarországon is, hiszen Csongrád megyében ez a cég terjeszti már évek óta a Dél-Magyarország című regionális napilapot.

Jelentsen!
Még mindig nem kapta meg a napilapját? Vagy csak délután olvashatja a híreket? Írja meg, hogy hova nem találtak oda a lapterjesztő cég munkatársai!