Az ORTT megbüntette az MTV-t a szemledíjas film miatt

2006.03.28. 17:41
Varga Ágota zemledíjas dokmumtumfilmje ugyan elhatárolódott a holokauszttagadó riportalanytól, de a műsort sugárzó M2 nem hangsúlyozta eléggé, hogy milyen visszataszító a rasszizmus.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyhangúlag elítélte az MTV-t, amiét az M2 csatorna február 2-án és 3-án levetítette Varga Ágota Leszármazottak című portréfilmjét, amelynek riportalanya többször is antiszemita, cigányellenes és holokauszttagadó kijelentéseket tett.

Kommentálni kell?

"A filmből világosan kiderült, hogy a film alkotói a portré alanyának kijelentéseit és felfogását mélyen elítélik. A portréfilm azonban műfajából adódóan tág teret adott a portré alanyának, hogy nézeteit kifejtse, ami a film televízióban történő bemutatásával szemben különleges követelményeket támaszt, amelyeknek a műsorszolgáltató nem tett eleget" - áll a Panaszbizottság nyilatkozatában.

A Panaszbizottság megállapította, hogy bár a műsorszolgáltató törekedett arra, hogy a nézőket felkészítse a film hatásaira, a két nappal korábban sugárzott műsorelőzetes erre nem volt alkalmas, a film előtt bemondott két mondat pedig önmagában sem volt megfelelő.

A Panaszbizottság szerint a véletlenül a csatornára tévedő nézők felkészítése érdekében az MTV-nek körültekintőbben kellett volna kommentálnia a dokumentumfilmet.

"Az előzetes felkészítésnek és az utólagos elemzésnek a tájékozatlan néző számára is könnyen érthetően ismertetnie kellett volna a filmben elhangzottak történelmi körülményeit, figyelembe véve azt is, hogy a holokausztot követően évtizedeken át nem volt mód arra, hogy a magyar társadalom a történtekkel és saját felelősségével szembenézzen. Ezeknek a követelményeknek a műsorelőzetes nem felelt meg" -áll a Panaszbizottság véleményezésében.

Az ORTT Panaszbizottsága szerint "a műsorszolgáltatónak a műsort megelőzően és azt követően is egyértelművé kellett volna tennie azt is, hogy nem csak nem ért egyet a riportalany rasszista mondataival, de azokat visszataszítónak és megvetendőnek tartja"

Díjnyertes szembesítés

Varga Ágota Leszármazottak című filmjében Endre László, egykori belügyi államtitkár Magyarországon élő fia, valamint két unokája szólal meg. Endre László 1944-ben egyik felelőse volt a hazai zsidók gettóba zárásának, majd német koncentrációs táborokba szállításának és meggyilkolásának.

A történteket a filmben másképp értékeli Endre Zsigmond, a fiú és a két unoka Az előbbi egész életét annak szentelte, hogy apját minden ellene felhozott vád alól tisztázza, a második generáció viszont mélyen hallgat.

Varga Ágota dokumentumfilmjével rendezői díjat nyert az idei Filmszemlén. A Panaszbizottság nyilatkozata nem minősül közigazgatási határozatnak, semmilyen jogkövetkezménnyel nem jár, így ellene fellebbezéssel vagy egyéb jogorvoslattal élni nem lehet.