Nem lesz több magyar Lonely Planet

2007.12.06. 20:17
Jövő év elejétől nem jelenik meg többé a Lonely Planet magyar mutációja, az ausztrál cég ugyanis több kisebb országból kivonul.

Október elején adtunk hírt arról, hogy a BBC felvásárolta a Lonely Planet - a hátizsákos útikönyvkiadóból óriási médiavállalattá fejlődő ausztrál cég - háromnegyedét. Azóta tudomást szerztünk arról is, hogy a cég üzletpolitikájában beállt változásoknak a Lonely Planet magyar nyelvű kiadványai is áldozatául estek.

A Lonely Planet könyvek hazai kiadójának, a Park Kiadónak igazgatója, Rochlitz András kérdésünkre megerősítette, hogy még két könyvön kívül nem adnak ki több magyar nyelvű Lonely Planet útikönyvet. A görög szigeteket bemutató kötet mostanában jelenik meg, és jövő év elején kijön még egy, az a balkáni régióról szól.

Az ok egyszerű: a Lonely Planet kiadó úgy döntött, több kisebb országból kivonul. A magyar kiadó igazgatója a skandinávokról tudta, hogy őket is magára hagyta az ausztrál cég.

Rochlitz András nem volt boldog, hogy erről kellett beszélnie, hiszen négy-öt éves együttműködés után szűnt meg az ausztrál és a magyar kiadó munkakapcsolata. Elmondta, hogy nehéz volt velük, mert nem volt nagy gyakorlatuk a nemzetközi kooperációkban, eléggé bizalmatlanok is voltak, sokat kértek, ellenben nem volt bennük kellő empátia. „Ezek viszonylag drága kiadványok, és hiába népszerűek itthon is a Lonely Planet könyvek, nehéz ilyen pici piacra rentábilisan kihozni őket” – mondta el az amúgy sikeres könyvekről.

„A Park Kiadónál huszonhárom Lonely Planet jelent meg, és mindegyiket 2,5-3000 példányban nyomtuk ki, ezek vagy elfogytak, vagy el fognak fogyni. Ez egy stabil, de lassan forgó piac – mondta Rochlitz. – Itthon sokan tudják már, hogy ez egy jó márka, a kezdetekben csak egy nagyon szűk, mániákus réteget érdekelt, akik már akkoriban jártak Ázsiába.” Az igazgató szerint nemcsak nekik, hanem a gyűjtőknek is csalódás, ami történt.

A magyar kiadó vezetője nem tudott arról, hogy a kivonulásnak köze lehetett ahhoz, hogy a BBC nemrég megvásárolta a Lonely Planetet, de a felvásárlásról szóló hírekből kiderül, hogy inkább az angol és ausztrál piac felé akarnak jobban nyitni.

A Lonely Planet

Az első Lonely Planet könyvet, a Olcsón Ázsián keresztült egy házaspár, Tony és Maureen Wheeler adta ki Sydneyben 1973-ban. (A név – jelentése: magányos bolygó – Joe Cocker Space Captain című számának egy felreértett sorából származik, a dalban eredetileg "lovely planet", azaz "szép bolygó" szerepel.) Az első, műfajteremtő könyvek hátizsákos fiataloknak szóltak, akik Európa és Ausztrália között, Ázsián és a Közel-Keleten át utaztak. A kiadó mára óriásira nőtt, körülbelül hétszáz rendszeresen frissített könyvük van, több mint hatmilliót adnak el belőlük évente. Ma Melbourne-ben, Oaklandben és Londonban is van irodájuk, ötszáz irodai dolgozóval, illetve körülbelül háromszáz helyszíni íróval.

A népszerűség növekedésével a sorozat hangneme is megváltozott, már ugyanúgy szól a középosztálybeli utazóhoz, mint a hátizsákosokhoz. Ma már elképzelhetetlen - ahogy a Wikipedia-bejegyzés írja -, hogy egy könyvben Drogok című fejezet legyen, vagy hogy eligazítson, hogyan vásároljunk hamis diákigazolványt Délkelet-Ázsiában. A jó értelemben vett amatőrség is régen eltűnt, már nincsenek sem kézzel rajzolt térképek, sem erős, személyes vélemények a könyvekben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön