Mégis forgatják a Lynch közlegény megmentését

2003.08.07. 13:24
Filmre kerül a hősies, amerikai katonalány iraki kiszabadításának története, bár kiderült, a lány nem volt hősies, és nem kellett kiszabadítani. Mindez az iraki megmentő szemszögéből.
Megtalálták a főszereplőt a "Jessica Lynch megmentése" című iraki háborús filmhez. A kanadai Laura Regan játssza majd el a Szaddam Huszein megbuktatására indított háború legszívszorítóbb, legkalandosabb és a hírek szerint a legkevésbé igaz történetének hősnőjét.

Az NBC még a háború ideje alatt csapott le a sztorira, amely nem csak az amerikai katonák hősiességét bizonyította, de azt is, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyvíró.

Igaz történet alapján

A 19 éves közlegény konvoját Nasszírijában támadták meg az irakiak. Az egység heves ellenállást tanúsított, Lynch közlegény annak ellenére, hogy lábán és gerincén is súlyos sérüléseket szenvedett, az utolsó golyójáig harcolt.

Elfogása után az irakiak kegyetlenül egy kórházba hurcolták a lányt, akinek fülébe később azt súgta egy ápoló humánus férje: "Ne aggódj, minden rendben lesz", majd gyalog útnak indult az amerikai csapatokhoz, hogy beszámoljon a foglyul ejtett katona hollétéről.

A történet happy enddel zárult, Lynchet heves tűzpárbaj után kiszabadították, iraki megmentője pedig menedékjogot kapott az Egyesült Államokban.

Vaktölténnyel a kórház ellen

Az NBC meglepő módon azután sem állt el a filmtől, hogy kiderült, a valóság nem egyedül hozta össze a történetet. A BBC szerint az a Pentagon forgatókönyvírói révén kerekedett sikersztorivá.

Az angol csatorna állította, hogy Lynch kiszabadítása megrendezett akció volt. A vádak szerint az amerikaiak vaktöltényekkel lövöldöztek, hogy az éjjellátó kamerákkal rögzített akció elég látványos legyen. Az amerikaiak is tudták ugyanis, hogy a kórháznál nincsenek iraki csapatok.

A BBC-nek nyilatkozó iraki orvosok tagadták, hogy Lynchet kínozták volna, és hogy lőtt és szúrt sebe is volt. Állításuk szerint a háborús körülmények közepette is a lehető legjobb ellátást biztosították a hadifogolynak.

Jessica Lynch egyébként már a harc kezdetén olyan komoly csonttöréses sérüléseket szenvedett, hogy szakértők kétségbe vonják, képes lett volna a védekezésre.

Alakulata pedig nem hősiesen berontott a diktatúra sanyargatta városba. A Patroit-rakéták akkumulátorait szállító, Kuvaitból indult alakulat egyszerűen elveszett, és később az Eufrátesz partján elterülő városban találta magát.

Iraki szemmel

A forgatás augusztusban mégis megkezdődik, és novemberben már a képernyőn ismerkedhetnek a nézők a legutóbbi nagy háború első, igaz történetével. Jeff Zucker, az adó szórakoztató osztályának vezetője elmondta, lenyűgöző akció-kalandfilmet készítenek, amely a lányt megmentő Mohammed Odeh Al-Rehaief szemszögéből láttatja az eseményeket.