Árpa soulrádiója miatt büntethették volna a Mária Rádiót

2008.09.24. 15:23
Majtényi László szerint a Mária Rádió engedélyét nem lehetett volna pályáztatás nélkül meghosszabbítani, mivel a rádió tulajdonosát régebben többször is megbüntette az ORTT. Igaz akkor más volt a tulajdonosuk, és keresztény adó helyett soul- és funkyrádiót üzemeltettek Extrém néven.

Nem a Mária Rádió, hanem az azt működtető cég korábbi tulajdonosa által elkövetett szabályszegések miatt nem lehetett volna meghosszabbítani a rádió műsorszolgáltatási jogosultságát - nyilatkozta az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke szerdán- Majtényi László hangsúlyozta, hogy minden esetben a törvénykövetés és az egyenlő elbánás híve, és emlékeztetetett arra: a médiatörvény a pályázat nélküli hosszabbítást abban az esetben teszi lehetővé, ha a műsorszolgáltató nem sértette meg ismételten vagy súlyosan a szerződést.

Márpedig a Mária Rádió tulajdonosai úgy szerezték meg a licencet, hogy felvásárolták az Extrém Rádiót működtető társaságot, az FM4 Rádió Kft.-t, ráadásul a jogfolytonosság érvényesítése mellett (A cég által működtetett Extrém Rádiót eredetileg Árpa Attila gründolta). Az előző tulajdonos idején azonban az ORTT több alkalommal állapított meg törvénysértést az adónál, számos esetben azért, mert az nem teljesítette közszolgálati vállalásait, így műsoridőt szentelt a helyi híreknek, információknak. Emellett például 2005-ben többször is megrótta a Testület a rádiót a Kelj fel, Jancsi című reggeli műsor miatt, amiben többször burkolt reklámok hangzottak el.

A médiahatóság szeptember 10-én hosszabbította meg pályázat nélkül, öt évvel a Mária Rádiót működtető FM4 Rádió Kft. műsorszolgáltatási jogosultságát; különvéleményében Majtényi László már akkor jelezte kifogásait.

Ebben utalt arra is: a pályázat nélküli hosszabbítást az ORTT eddig egyetlen esetben tagadta meg, az idén júniusban: egy karácsonyi műsorban fél évtizeddel ezelőtt elhangzott gyűlölködő kijelentés miatt megbüntetett, de azóta jogkövető Tilos Rádiót működtető alapítvány esetében nem adta áldását a médiahatóság az újrázásra.

A Tilos Rádió az elutasítás ellenére újabb beadványt nyújtott be, amelyet - a naprend tervezete szerint - éppen szerdán tárgyal a médiahatóság.