Sorvad a nyomtatott sajtó Magyarországon

2007.11.12. 11:29
Egy év alatt majdnem 15 százalékkal csökkent a politikai napilapok olvasottsága. A legtöbb olvasót a Népszabadság vesztette, ennek ellenére még mindig a legsikeresebb magyar napilap.

Összesen hetedével fogyott kevesebb júliustól szeptemberig a három auditált politikai napilapból, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) idei harmadik negyedéves gyorsjelentéséből.

A Magyar Nemzetből, a Népszavából és a Népszabadságból 238,7 ezer kelt el tavaly egy átlagos nyári-őszi napon, míg idén ez a szám már csupán 198,9 ezer volt; ugyanakkor továbbra is a Népszabadság mondhatja magáénak az összpéldányszám több mint felét.

A Népszabadságból átlagosan értékesített 112,8 ezer példány csaknem 22 százalékos visszaesést jelent, míg a Magyar Nemzet (69,7 ezret értékesítenek belőle) 9,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, a Népszava pedig 22,9 ezres eredménye hat és fél százalékkal múlja alul az előző esztendeit.

Az évek óta nem auditáltatott Magyar Hírlap adatairól, Kálomista Gábor, a kiadói holding elnökének szeptember közepi tájékoztatása alapján, hivatalosan annyit tudni, hogy alacsony remittendával terjesztik a 22 ezer példányban nyomott újságot. Az Index információi szerint viszont az előfizetések száma az ötezret sem éri el, és a standokon is legfeljebb körülbelül 8-10 ezer lapot adnak el átlagosan.

Bulvár a világ

Nem megy annyira jól a bulvárlapoknak sem, már ebben a szektorban is érezhető, ha nem is túl erősen a nyomtatott napisajtó hanyatlása, annak ellenére, hogy sokáig a bulvárlapok a komoly politikai napilapok kárára növelni tudták olvasótáboruk.

A Blikkből az idei év második negyedévében a Magyar Terjesztésellenőrzési Szövetség adatai alapján átlagosan 229 912 darabot adtak el naponta, míg 2006 azonos időszakában ez a szám még 245 631 volt. Eközben a Bors, illetve elődje a Színes Bulvárlap a napilappiacon egyedüliként növelni tudta példányszámát, hiszen míg 2006 első félévében 62 479 darabot adtak el belőle átlagosan, addig idén már 66 599-et. Ez az alig öt százalékos növekedés azonban nem befolyásolja a teljes napilappiacot, amely egyre gyorsuló ütemben szűkül.

(A bulvárlapok esetében is elérhető már a Magyar Terjesztésellenőrzési Szövetség harmadik negyedéves gyorsjelentése, de ezek, az önbevalláson alapuló számok egyelőre irreálisan magasnak tűnnek. A Blikk ezen összehasonlításban például 244 580 értékesített példánnyal 20 százalékos növekedést könyvelhetne el, míg a Bors példányszáma már 83 655 példánynál tart. Ezeket a számokat az auditálás minden bizonnyal lefelé fogja módosítani)