Eljárás indult hazánk ellen a médiatörvény miatt

2007.03.16. 13:31
Kötelezettségszegési eljárást indíott hazánk ellen az Európai Bizottság, mivel a médiatörvényt a 2004-es EU-csatlakozás óta nem igazítottuk az uniós irányelvhez. A kábeltévékre vonatkozó szabályozást kifogásolja az unió. A hivatalos eljárást elindítását pénteken jelentették be.

Megindította hivatalosan az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a médiatörvény kábeltelevíziózásra vonatkozó hiányosságai miatt az Európai Bíróságon, közölte pénteken a luxemburgi székhelyű bírói testület. A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a brüsszeli bizottság ilyen eljárást akkor indíthat, ha azt tapasztalja, hogy egy tagállam nem teljesítette az Európai Közösség létrehozásáról szóló szerződésből eredő valamely kötelezettségét.

Jelen esetben a bizottság hivatalosan annak megállapítását kéri az Európai Bíróságtól, hogy a Magyar Köztársaság a médiatörvény 115. cikkének (4) bekezdése által a kábeltelevíziós szolgáltatások nyújtására kiszabott korlátozás el nem törlése révén nem teljesítette az elektronikus hírközlő hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások piacain belüli versenyről szóló, 2002. szeptember 16-i 2002/77/EK bizottsági irányelv 2. cikkének (3) bekezdésében foglalt kötelezettségeit.

Az említett cikk értelmében a tagállamok gondoskodnak arról, hogy "az elektronikus hírközlési szolgáltatásoknak az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtói által létesített elektronikus hírközlési hálózatokon keresztül, illetve a harmadik személy által rendelkezésre bocsátott infrastruktúrán keresztül, illetve hálózatok, egyéb eszközök vagy telephelyek közös használata útján történő nyújtására vonatkozóan semmilyen korlátozás bevezetésére, illetve fenntartására ne kerüljön sor".

Ez a második eljárás

A magyar médiatörvény vitatott rendelkezése a kábelszolgáltatók műsorelosztási jogát akkora területre korlátozza Magyarországon, amelyen nem több, mint a lakosság egyharmada él. Az irányelv olyan uniós jogszabálytípus, amely az elérendő célokat illetően minden címzett tagállamra kötelező, azonban a forma és az eszközök megválasztását a nemzeti hatóságokra hagyja.

A tagállamok ezért az irányelvben előírt határidőn belül kötelesek meghozni az irányelvek nemzeti jogba való átültetéséhez szükséges intézkedéseket, és ezekről az intézkedésekről haladéktalanul tájékoztatni az Európai Bizottságot. Magyarországnak 2004. április 30-ig kellett volna átültetnie ezt az irányelvet a nemzeti jogba.

A bizottság információi szerint azonban a Magyar Köztársaság mindeddig nem hozta meg ezeket a rendelkezéseket, illetve azokról nem tájékoztatta a bizottságot. Ez a második ilyen eljárás Magyarországgal szemben. Az elsőt januárban indította meg a bizottság az unión kívüli országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról szóló uniós irányelvből eredő kötelezettségek teljesítésének elmulasztása miatt.