Meglepődött saját médiatörvényen az MSZP

2008.11.13. 12:06
Az új médiatörvény szövegét a két nagy párt szakpolitikusai állították össze, az MSZP vezetése most viszont megijedt, mert a törvény túl nagy hatalmat adna a Fidesz kezébe, ha kormányra kerülne. Idén már valószínűleg nem szavazzák meg a javaslatot.

Az Index információi szerint sikertelen volt a médiatörvény munkatervezetét tárgyaló ötpárti egyeztetés tegnap. A törvényt folyamatos egyeztetetve, közösen dolgozták ki a Fidesz és az MSZP szakpolitikusai, most mégis úgy tűnik, hogy a szocialista vezetőket meglepte, hogy a készülő törvény milyen szoros ellenőrzés alá vonná az elektronikus médiát. Úgy tudjuk, hogy a szocialista körökben egyrészt sokan túlzásnak tartják, hogy az új médiaellenőrző szerv, a Nemzeti Médiatestület nem csak a szerkesztőségi számítógépeket foglalhatja le, vagy a médiák irodáiba törhet be rendőri segédlettel, de akár az újságírók lakását és autóját is átkutathatja. Másrészt sok szocialista politikus attól fél, hogyha most megszavazzák a törvényt, akkor egy esetleges kormányváltáskor szinte korlátlan hatalmat kaphat a Fidesz a média felett.

Az biztos, hogy keddi ülésén a Fidesz elnöksége támogatta a törvénytervezetet, és a Népszabadság információi szerint a párt nem is képviseltette magát az ötpárti egyeztetésen, de „alapvetően jónak gondolják a javaslatot”. A Népszabadságnak nyilatkozó Mandúr László, az MSZP elnökségének tagja viszont arról beszélt, hogy a szocialista elnökség a szakpolitikusi egyeztető munka eredményét akkor ismerte csak meg teljes valóságában, amikor az felkerült a parlament honlapjára. A politikus szerint a végső szöveg elfogadása előtt ki kell kérni az érintettek, az újságírók és a cégek véleményét, és mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a törvény nyomán növekedjen az újságírók kiszolgáltatottsága.

Az, hogy az MSZP támadást intézett az elvileg szocialista szakpolitikusok részvételével készült dokumentum ellen, sok politika közeli informátorunkat egyáltalán nem lepte meg, hiszen már régóta nyílt titok politikai körökben, hogy a készülő médiatörvényt Szalai Annamária, az ORTT Fidesz áldal delegált tagja és Jánosi György szocialista médiapolitikus egymás közti alkui alakítják. Most csak annyi derült ki, hogy az elkészült törvény leginkább a Fidesz elképzeléseit tartalmazza.

Támadásba lendült a média is

Az ötpárti egyeztetésen úgy döntöttek, hogy jövő hétfőig átdolgozzák a javaslatot, de információink szerint január elsejével már nem valószínű, hogy életbe léphet az új médiatörvény. Ez most már nem érdeke többek közt az országos kereskedelmi csatornáknak sem, hiszen a gazdasági világválság miatt már nem számít, hogy a szabályozás megengedné nekik új adók indítását: 2009-ben nem jut majd pénz ilyesmire.

Ellenben az RTL Klub és a TV2 is egyre erőteljesebben kiáll a tevékenységüket korlátozó törvénytervezet ellen (az RTL Klub már a szerda esti Híradóban foglalkozott is az üggyel), mivel hiába hitegették őket hónapokon át, a felkerült munkaanyagokból nem kerültek ki az újságírói szabadságot korlátozó, illetve a kis tematikus adókat gazdaságilag nehéz helyzetbe hozó passzusok.