Fizessen mindenki a lapszemléért?

2006.05.25. 15:14
A hét országos napilap a sajtófigyelőkkel egyezkedik, hogy szabályozzák az újságcikkek továbbértékesítését, feldolgozását.
Azt szeretnénk elérni, hogy a nyomtatott sajtóterméket véghasználó cégekben - amelyek jellemzően egy-egy tartalmat megtöbbszörözötten használnak fel - olyan jogtudatosság alakuljon ki,mint a szoftverhasználat során, vagyis túl azon, hogy jogtiszta szoftvert használnak, fizetnek is azért - mondta Süle László, a Napi Gazdaság ügyvezető igazgatója szerdán, Tihanyban a Média Hungary 2006 konferencián.

A hét országos napilap kiadóinak már sikerült megállapodniuk az úgynevezett sajtófigyelő cégekkel, hogy milyen feltételekkel értékesíthetik tovább az újságcikket a végfelhasználók számára. Dóka Péter, az Observer ügyvezetője pedig azt mondta el, hogy a lapok ellenőrizhetik, hogy a végfelhasználók - vagyis a sajtófigyelő cégek vevői - aztán hova juttatják el az újságcikkeket, és ezáltal hányan olvassák el azokat.

Süle elmondta még, hogy bár divat temetni a nyomtatott médiát, s az interneté is a jövő, de ki kell találni olyan megoldásokat, amelyekben a nyomtatott lapok is tovább tudnak élni. (A feladvány nem reménytelen, hisz vannak olyan országok, például Skandináviában, ahol a magas internet penetráció mellett is jelentős a nyomtatott sajtó szerepe, sőt növekedést is fel tud mutatni - tette hozzá az ügyvezető.)