Nem vicces Koltai médiahackje

2007.09.27. 17:50
A szakemberek szerint nem etikus és nem vicces egy álrégészeti szenzációval reklámozni Koltai Róbert új filmjét. Az átverésbe bevont tudósok felháborodtak, a barcikai ősanya csontjainak állítólagos megtalálói viszont ragaszkodnak igazukhoz: holnap sajtótájékoztatón akarják bizonyítani, hogy tényleg találtak valamit.

Nem etikus és korántsem vicces annak az álásatásnak a története, amely arról szólt, hogy Kazincbarcika környékén megtalálni vélték Álmos nővérének sírját - mondta az MTI-nek Paszternák István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal észak-magyarországi irodavezetője csütörtökön.

Régészként úgy fogalmazott, hogy ez a magatartás semmiféleképpen sem használ a szakmának.

Elmondta, minden régészeti feltárásról értesíteni kell a hivatalt az engedély kiadása miatt, ez itt és most nem történt meg. A hivatal a kazincbarcikai "leletről" a sajtóból értesült, "utánajártunk a történetnek, ám kiderült, hogy semmiféle feltárást nem végeztek az említett területen, ezért nem indítunk eljárást a kamu régészek ellen", ez egyszerűen szélhámosság - közölte.

Paszternák István kitért arra is: a nem létező sírból előkerült tárgyak természetesen nem eredetiek, az ominózus bronz tükörtartó - amelyről fotók is készültek - eredetijét a miskolci Herman Ottó Múzeumban most is meg lehet tekinteni.

A hivatalvezető szerint jószerivel mindennap újságoldalakat lehetne megtölteni igazi régészeti munkákról, ezekről viszont alig adnak hírt a médiumok. Ez az elszomorító - tette hozzá.

A bulvársajtó és az MTI is beszámolt hétfőn az állítólagos kazincbarcikai ásatásról és a szenzációsnak mondott leletről. Az MTI - röviddel a hír kiadása után - elsőként szólaltatta meg a megyei múzeumigazgatóságot, amely nem tudott a bejelentésről, és azt egyértelműen szélhámosságnak minősítette. A médiahacket az október közepén bemutatásra kerülő Megy a gőzös című Koltai Róbert-filmmel azonban először az Index kapcsolta össze.

Beismerik, hogy médiahack

Kazincbarcika határában lényegében egy filmet beharangozó médiahack történt, amely nem biztos, hogy jól sült el - állítják szakemberek.

A történethez tartozik, hogy az MTI információi szerint az állítólagos ásatásra egy magánszemély kért és kapott területfoglalási engedélyt a kazincbarcikai önkormányzattól.

Ez az engedély szeptember 28-án jár le - mondta Nagy Gyula, a kazincbarcikai önkormányzat műszaki osztályának vezetője.

A területhasználati engedélyt egyébként nonprofit tevékenység végzésére kérték szeptember 17-én, a területet körbekerítették, és egy biztonsági szolgálat emberei védték, senkit nem engedtek a zárt részre.

A területhasználati kérelemben az őriztetés nem szerepelt, így ez a tevékenység jogszerűtlen volt - tette hozzá.

Az engedélyt egy Szabó Győzőnek nevű férfi kérte. Ő hasonlóan a korábban az MTI-nek nyilatkozó Arday Zsolthoz szintén történész, és nem azonos a sajtóban emlegetett, ugyanilyen nevű színésszel, aki mellesleg a Koltai Róbert által rendezett film egyik főszereplője.

Az illetőt, aki a távirati iroda információi szerint fotókat küldött különböző lapoknak és az MTI-nek is az álásatáson talált tárgyakról, az MTI megkereste, ám ő közölte: nem nyilatkozik, péntek délelőtt 11 órakor azonban sajtótájékoztatót tart az állítólagos sírnál, Kazincbarcikán.

Az MTI megkeresésére Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának munkatársa, akit állítólag az álfeltárást végzők felkértek az úgymond talált csontok vizsgálatára, elmondta: levélben valóban kapott egy felkérést, de a médiahackről nem volt tudomása.

Ő kutató, és mélységesen felháborodott, hogy ilyen módon belekeverték ebbe az álszenzációba - mondta.