Mekk Elek és a Tévé Maci után ki kap pénzt?

2008.06.30. 13:05
Fél tucat, a hetvenes-nyolcvanas években készült hazai animációs filmsorozat szerződéseinek kiadásáért perli a Magyar Televíziót és a Pannónia Film Kft.-t a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete.

A per hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete azokra a dokumentumokra kíváncsi, amelyek alapján kiderül, hogy a két cég - vagy jogelődjeik - megszerezték-e a Mekk Elek, az ezermester, továbbá a Mazsola, a Mazsola és Tádé, a Vízipók-csodapók és a Tévé Maci című alkotások felhasználási jogait, és ha igen, kitől, mikor.

Egyben tájékoztatást kérnek arról, hogy e mesefilmek merchandising felhasználására - azaz a kapcsolódó termékek hasznosítására - jelenleg kinek van érvényes és hatályos engedélye; a beadvány ismertetésekor elhangzott, hogy a szakmai szervezet egyik alperestől sem kapta meg az e tárgyban kért adatokat.

A tárgyaláson az MTV mindent megtett, hogy elnapolják a tárgyalást, először megtámadták az egyesület létjogosultságát, majd jelezték, szerintük nem országos hatáskörű szerv a Fővárosi Bíróság, de ezt elutasították. Végül a jogalanyiságának és képviseleti jogának bizonyítására szólította fel a felperest - a szakmai szervezet jogi képviselője azzal érvelt: szerzői jogokról csak írásban lehet lemondani. A Pannónia arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a levelet, de ha kérik, akkor megmutatják a szerződéseket.

A jogi képviselő, Baltay Levente elmondta, jó precedens lehet ebből, mivel ez az első ügy, amiben az MTV szerződéseit támadják meg. A köztévének azért is ki kell adnia a kért szerződéseket, mert - mint az MTV elnökének kérésére 2005-ben adott adatvédelmi biztosi állásfoglalás is rámutat - egyéb közfeladatot ellátó szervnek minősül, ebből a szempontból pedig irreleváns, hogy részvénytársasági formában működik. A per szeptember közepén folytatódik.