Magyarország leghosszabb újságcikke

2004.09.23. 12:40
Mától a könyvesboltokban is kapható a Magyar Hírlap Könyvek Medgyessy címet viselő darabja. A könyv villámgyors és alapos újságírói szakmunka. De semmi több.
"Valószínűleg Magyarország legrövidebb idő alatt elkészült könyve" - mondta a szerdai bemutatón Vargha Gergely, az öt szerző egyike, aki a szerkesztési munkát is végezte. A 250 oldalas könyv elolvasása után nekem viszont az volt az érzésem, hogy valószínűleg ez Magyarország leghosszabb napilapos újságcikke. (Bár azt elismerem, Truman Capote kellett volna ahhoz, hogy ebből a nyersanyagból két hét alatt valódi riportkönyv készüljön.)

Kettévágott riport

A könyv gyors és alapos újságírói szakmunka. De semmi több. Legérdekesebben megírt, a riportműfajra leginkább emlékeztető része a Végjáték címet viselő 90 oldalas első fejezet, mely augusztus 15-től mutatja be Medgyessy bukásához vezető eseményeket.

Ezután viszont leül a könyv. A Medgyessy politikai előéletét, visszatérését és kormányzati produkcióját bemutató fejezetekben a szerzők inkább elemző jellegű újságírást művelnek vagy 150 oldalnyi terjedelemben. Az utolsó fejezet ismét riportműfajban íródott, de ettől még nem lett határozott stílusa a könyvnek. Mintha kettévágtak volna egy riportot, és a két rész közé tettek volna egy túlméretezett elemzést.

Utószó egy kormányfőhöz

"A lózungok győzelme a cselekvés felett: ez talán Medgyessy politikai bukásának lényege. Ezt a bukást próbálta feltárni és megértetni oknyomozó riporteri csapatunk" - írja a Magyar Hírlap főszerkesztője erőteljes publicisztikai beütésű "Előszó egy könyvhöz, utószó egy kormányfőhöz" című előszavában.

A szerzőgárda vitathatatlanul alaposan összegyűjtötte a sajtóban megjelent információkat, beszélgetett ötven-hatvan "szem-és fültanúval", és az egészet időrendben, viszonylag cselekményesen tálalta.

De igazi újdonságot, mely új fénybe helyezné a történteket, nem sikerült felmutatniuk, és az események idején kialakult Medgyessy-képet sem sikerül árnyalniuk. Ettől nekem egy kicsit az az érzésem támadt, hogy végeredményben jól helyben hagynak egy politikai hullát - Medgyessy egy realitásérzékét vesztett figura, aki rosszul mérte fel helyzetét, magabiztosan a vesztébe rohant, majd jól megsértődött, amikor rájött, hogy mi az ábra.

Ezt a rossz érzésemet a szerkesztőnek sikerült is rögzíteni a könyv végén szereplő fotók kínosan poénkodó képaláírásaival: Lemerülők és kibekkelem őket - Medgyesy Péter úszik; Gyurcsány ellen hiába gyúrt - Szauna után a Margitszigeti Thermál Szállóban, Még az útelágazás előtt lelépett - Az M5-ös autópálya építésén Kiskunfélegyházánál (egy lánctalpas munkagépről).

Mondta, mondta, kifejtette, közölte, vélte

Mivel nem állták meg azt az olcsó poént, hogy betegyenek egy karikatúrát, melyen Medgyessy egy Helyes beszéd alapjai kötettel álldogál egy mikrofon előtt, én sem állnék meg egy nyelvi megjegyzést.

A könyvkiadási rekordkísérlet ellenére egy ráérősebb olvasószerkesztőt illett volna ráereszteni a könyvre. Nekem valami azt súgja, az olvasó más nyelvi elvárásokkal közeledik egy 250 oldalas riportkönyvhöz, mint egy újságcikkhez, melyről tudja, hogy néhány óra alatt kellett összekalapálnia a szerzőnek. Márpedig a kötet nyelve egyáltalán nem igényesebb, mint egy napilapban megjelent újságcikké.

Perger István - Köves Pál - Vargha Gergely - Német Era - Gréczy Zsolt
Medgyessy
Ringier Kiadó
Ára: 1900 Ft.