Elfáradt a Milliomos Amerikában

2001.11.29. 15:20
Lekerülhet az amerikai képernyőkről minden idők legsikeresebb vetélkedőműsora, az Európában és nálunk is igen népszerű 'Legyen ön is milliomos!', amely annak idején átrendezte az USA tévécsatornáinak erősorrendjét és egyik napról a másikra piacvezetővé tette az ABC-t. A bukás oka a magyar verzió sztárja, Vágó István szerint az, hogy az amerikai műsorvezető gyenge. Az RTL Klubon futó játék Magyarországon töretlenül népszerű, nézettségben alaposan leverte riválisát, amelyet emiatt más időpontra helyeztek.
Jövő ősszel kerülhet le az ABC műsoráról a két éve még csúcsnézettséget produkáló legnépszerűbb játék - tudta meg a Reuters hírügynökség az amerikai tévécsatorna egyik vezetőjétől.

Hetente ötször

Miután a 'Legyen ön is milliomos!' adásba került 1999 augusztusában, a csatorna a nézettségi lista élére került. A játékot hetente három, később négy, sőt a végén öt alkalommal sugározták. Az első szezon során a műsor átlagosan 27,9 millió nézőt ültetett le a tévé elé, amivel a legnézettebb adások közé került.

Ötről négyre, aztán kettőre

A 2000-2001-es szezonban a nézettségi adatok nagyot zuhantak, de az átlagosan 18,1 millió hűséges néző továbbra is a lista élén tartotta a játékot. Idén februárig a heti négy adás mindegyike szerepelt a 20 legnézettebb program toplistáján, bár már érzékelhető volt, hogy a fiatalabb közönség elfordult a Milliomostól.

A Legyen Ön is milliomos! nézettsége heti bontásban a teljes lakosság körében
Kattintson a nagyitáshoz

Az érdeklődés lanyhulásával az ABC heti kettőre redukálta az adások számát és rosszabb műsorsávba száműzte azokat. A múlt héten az egyik 40-dik, míg a másik 72-dik helyen végzett a nézettségi listán.

Ne egyél szívlapáttal!

Amerikai szakértők szerint a vetélkedőre ennyi idő alatt ráunt a közönség, részben azért, mert a tévécsatorna 'túlpörgette', 'túlhasználta' azt. Annyira gyorsan telítették a nézőket, hogy a kezdetben hihetetlen siker ellenére az emberek túlzottan hamar ráuntak a 'Legyen Ön is milliomos'-ra. Kedvenc műsorával együtt az ABC is a mélybe bukott, a korábban irigyelt listavezető novemberben például a nagy csatornák között utolsó helyen állt nézettségben. Ez azért különösen nagy csapás a cégnek, mert a televíziós reklámbevételek oroszlánrésze az őszi-tél eleji szezonban folyik be.

Itthon még nem fárad

Vágó István, a vetélkedő hazai változatának műsorvezetője úgy véli, hogy az amerikai műsor gyors kifáradásában közrejátszott az is, hogy az ottani műsorvezető nem tudta elég izgalmassá tenni a Milliomost: "Az amerikai a legrosszabb műsorvezető az összes közül. Egy unalmas mosolygógép, aki hagyja a játékosokat, hogy csináljanak, amit csak akarnak. Épp a lényegét nem érti az egésznek" - mondta kérdésünkre a népszerű tévés.

Szerte a világon nagy népszerűségnek örvend a vetélkedő
Vágó idézte az angol Sun magazin napokban megjelent cikkét, amely szerint a számos országban műsorra került 'Milliomos...' vetélkedők népszerűségében mindenütt döntő szerepet játszott a műsorvezető személye.

A Vágó-féle vetélkedő értesülésünk szerint továbbra is toronymagasan vezet saját idősávjában, régen leverte a TV2 konkurens műsorát, az indulásakor megugrott, de egyre inkább visszaeső Máté Kriszta-féle szadomazo üvöltözőst, amelyet a másik csatorna el is mozdított a vetélkedősávból, és helyére egy új argentín szappanoperát (Szeretni beindulásig) tett. A 'Legyen ön is milliomos!' legutóbbi adását körülbelül 2,3 millió magyar látta, míg a szappanoperára 1,3 millióan kapcsoltak. A vetélkedő csúcsnézettsége 3,5 milliós volt (főműsoridőben, kiemelt promócióval, Hetihetes-sztárokkal).