Jogdíjfizetésre kötelezték a Minimaxot

2004.04.13. 16:42
Kedden meghozott elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság (FB) rajzfilmek után járó szerzői jogdíj megfizetésére kötelezte pótlólag az animációkat vetítő Minimax csatornát, és a tulajdonos Magyar Televíziót (MTV) is. A Bár az alkotások keletkezésekor nem létezett az új szerzői jogi törvény, az FB és a felperes FilmJus szerint a szerzőknek jár a jogdíj.
A Minimaxnak a Magyar Televízió (MTV) Archívumától vetítésre megvásárolt rajzfilmek után kell szerzői jogdíjat fizetnie a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének (FilmJus). "Jogdíjfizetési kötelezettséggel" a Fővárosi Bíróság nemcsak az elsőrendű alperest: a Minimaxot, de a másodrendű MTV-t is terheli.

A nem jogerős döntés ellen fellebezni lehet, a jogdíj mértékéről az ítélet jogerőre emelkedését követően rendelkezik a bíróság - mondta a három éve kezdődött ügyben eljáró bíró az ítélet kihirdetésekor és indoklásakor. Kabdebó György, a (FilmJus) elnöke elmondta: a szerzői jogvédő egyesület 2001. szeptemberében indított pert a Minimax ellen. Az egyesület a Minimaxot azért perelte be, mert nem fizetett szerzői jogdíjat a programjára tűzött magyar rajzfilmek után.

Az MTV másodrendű alperesként került a jogi eljárásba azt követően, hogy a per során kiderült: a gyerekcsatorna a közszolgálati adó archívumától kapta meg a filmeket vetítésre - tette hozzá Kabdebó. Ismertetése szerint a per tárgyát mintegy 30 rajzfilmsorozat adta, amelyeket még 2001-ben és 2002-ben vásárolt meg a gyermekfilmeket sugárzó csatorna.

Régi, de nem ingyenes

Az FB teljes mértékig osztja a felperes FilmJus álláspontját, amely szerint a filmek értékesítése kapcsán nem lehet arra hivatkozni, hogy az érintett rajzfilmek még abban az időben kerültek az MTV-hez, amikor nem kellett szerző jogdíjat fizetni azok után, s csak a Minimax-szal kötött szerződésre vonatkozik az új szerzői jogi törvény - szögezte le.

A felperes álláspontja szerint a filmek előállítói, gyártói - még ha írtak is alá bármilyen lemondó nyilatkozatot - nem mondhattak le minden szerzői joghoz kapcsolódó jogukról, mivel akkor még bizonyos felhasználási körök nem voltak ismertek.

Jogátadás nem történhet meg jogdíjfizetés nélkül - érvelt a felperes. A bíróság kedden meghozott ítéletében megállapította, hogy az MTV kizárólagos értékesítési jogot szerzett az ügyben érintett rajzfilmekre vonatkozóan, ezért terheli utólagos szerzői jogdíj megfizetése a közszolgálati tévét is.