'Nem csak a nézettség számít'

2007.02.21. 17:58
M Kiss Csaba, a Kékfény után most riportmagazint készít az MTV-ben. A Napló egykori munkatársát az ellen-Naplóról, a tévés sztárok átigazolásáról és a politikai nyomásról kérdeztük.

Miért jöttél át a köztévéhez a Tv2-től, amikor ott már neved volt, egy ország ismert, mint a riportert, aki minden héten más szakmát választ?

Úgy mondják, hogy hét évente állást kell váltani, ha meg akarja őrizni a kreativitását az ember. Én kilenc évet húztam le a Tv2-nél, úgy éreztem, hogy muszáj másba fognom. Egyszerűen új kihívásokat kerestem. Azt gondolom, hogy ebben a műfajban akkor lehet igazán jót alkotni, ha a kereskedelmi televíziózásban megismert profizmust ötvözzük a közszolgálati televíziózás szabadságával, hogy nem kell mindig a legnézettebbnek lennünk, lehetünk egyszerűen a legjobbak is.

Mit gondolsz arról, hogy az MTV és a Tv2 közt szinte háború dúl az átcsábított szakemberek, tévés arcok miatt?

Megértem hogy a Tv2-t zavarja, hogy a nagy befektetések árán kiképzett, felépített szakemberek, sztárok egyszerűen otthagyják az adót, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben az országban bárki szabadon vállalhat munkát bárhol. Pár évvel ezelőtt ráadásul éppen ellenkező irányú volt az áramlás, a közszolgálati tévétől ment át minden jól képzett, tapasztalt szakember a kereskedelmi adókhoz.

Megoldás lehetne a problémára, ha a profi focistákhoz hasonlóan a képernyősöket is ki kéne vásárolnia a csatornáknak. Ha az MTV akarja Gundel Takács Gábort, igazolja le, és egyezzen meg a lelépési díjról a Tv2-vel. Persze jelenleg ettől még nagyon messze vagyunk. Most még kusza szerződések jellemzik leginkább ezt az iparágat.

A közszolgálati televízióban először a Kékfényt műsorvezetését és szerkesztését bízták rád. Milyen kihívást jelenthet egy ilyen műsor?

A Kékfény egy régi, jól bejáratott, de éppen ezért kicsit elfáradt műsor volt. Ebből kellett nekünk új, modern bűnügyi magazint készíteni. Ez a munkát én egyedül nem tudtam volna elvégezni, kellett például Olajos Gergő, a Tények egykori bűnügyi tudósítója, és az új stáb többi tagja is. Tudom, hogy a Kékfényt sokan visszalépésnek tartották a Naplóhoz képest, de ennek a műsornak nem csak műsorvezetője, de főszerkesztője is vagyok, így sokkal több múlik rajtam, mint annak idején a Tv2-nél. A számok minket igazolnak, hiszen a megújult Kékfényt majdnem kétszer annyian nézik, mint azelőtt.

Az új, szerdán induló riportműsort mindenki a Naplóval fogja összehasonlítani. Miben hasonlít az MTV riportműsora a Naplóhoz, és miben más?

Annyira fog csak hasonlítani, amennyire a világ összes riportműsora hasonlít egymásra. Riportok lesznek benne. Sváby András távozása után mintha a Napló is a bulvártémáktól a komolyabb riportok felé fordulna, de ettől a két műsor még markánsan el fog térni egymástól mi nem csak a nézettséget tartjuk szem előtt, olyan magazint akarunk készíteni, ami az aktuális politikai, társadalmi kérdésekkel foglalkozik, és azoknak szól, akiket érdekli, hogy mi történik 2007-ben Magyarországon.

A szempont másik különlegessége a műsor mellé felépített internetes tartalom lesz. Talán ez lesz az első, országos adón sugárzott műsor amit élőben lehet követni a neten, ráadásul a műsor vége után az interneten beszéljük majd meg a riportokban felvázolt problémákat a meghívott vendégekkel. A nézők pedig élőben vitatkozhatnak egymással és a szakértőkkel.

Milyen témákkal indul az első adás?

Először is a pedofíliával fogunk foglalkozni, annak kapcsán, hogy a BTK-módosítása lehetővé tenné, hogy bárki készíthessen saját használatra szexuális tartalmú felvételeket tizennégy év feletti kiskorúakról, ha az beleegyezik ebbe. Ez egy fontos etikai kérdés, hiszen előállhat az a helyzet, hogy egy tizenhat éves lány ugyan nem vásárolhat cigit a boltban, viszont megmutathatja a melleit, ha a boltos erre megkéri. A témát két riporter fogja feldolgozni, az egyik mellette, míg a másik ellen érvel. A két riport pedig megmérkőzik egymással.

Emellett lesz szó a klímaváltozásról, Reisz András meteorológus beszélget egy vidéki kocsmában erről, foglalkozunk a halálbüntetéssel a móri ügy fordulatai miatt, és az árvízkárosultak állami támogatásáról is készítettünk egy anyagot.

Az MTV-t még mindig sokan állami televíziónak tartják. Lehet független, tényfeltáró újságírást folytatni a közszolgálati televíziónál? Ha túl messzire mész, nem telefonálnak le az illetékesek, hogy ezt azért mégsem kellett volna?

Eddig még nem nagyon próbálkoztak ilyesmivel, de persze nem lehet kizárni, hogy egyszer csak valaki úgy gondolja, hogy akkor megereszt pár telefont, hát tud hatni az MTV-re. Az biztos, hogy mi nem fogunk csak azért nem beszélni egy fontos problémáról, mert az sérti egyik vagy másik párt érdekeit. Nem botrányokat akarunk kelteni, hanem a tényeket akarjuk a nézők elé tárni, viszont a tényekhez még akkor is ragaszkodunk, ha az sérti egyesek érdekeit.