Újból gyárt tévéfilmeket az MTV

2007.02.01. 14:08
A Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány évente félmilliárd forintot szán ifjúsági- és történelmi sorozatokra az elkövetkező három évben.

Összesen másfél milliárd forintot szán a következő három évben a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány arra, hogy újra készüljenek magyar irodalmi művekből filmes adaptációk, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmek. A filmgyártáshoz szükséges összeget fele-fele arányban adja a két állami intézmény, az MTV sem csak eszközökkel és stúdióhasználattal, hanem évente 250 millió forint kézpénzzel szállt be a projektbe.

A két intézmény ma aláírt szerződése három produkcióra szól, de a megállapodás nem zárja ki további filmek gyártását akár további koprodukciós együttműködés keretében, akár közös támogatással, közös pályázati kiírással.

A három év alatt, az erre félrerakott másfél milliárd forintból két tévésorozatot, illetve egy rajzfilmsorozatot készít az MTV. Elsőként A szebeni fiúk című ifjúsági regényből készülő hat részes tévéfilmet láthatjuk 2008 őszén, de az 1848-as forradalom idején játszódó történetből mozifilmet is forgatnak, ami már ugyanebben az évben tavasszal a mozikba kerül.

Emellett készül egy animációs tévéfilmsorozat a Futrinka utcát, a Cicavíziót, a Mazsolát és Tádét megálmodó Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből. Ezt az adaptációt 2008 végén, karácsonykor láthatják a nézők. Kosztümös tévéfilmsorozat is készül Jókai Mór egyik legnépszerűbb regénye, a Szegény gazdagok alapján. A romantikus regény harmadik tévéfilmváltozata az MTV ígéretei szerint 2009 őszére készül el.

Nem térül meg

Az MTV és az MMK a rajzfilmsorozat és a Jókai-adaptáció gyártóit pályázaton választja majd ki, de A szebeni fiúk gyártó cégével célzott pályázattal, azaz versenyeztetés nélkül kötöttek szerződést. A három évre szánt másfél milliárd forintból mindössze ez a három alkotás készül, az MTV hivatalos indoklása szerint azért, mert minőségi tévéjátékokat és történelmi filmeket ennél kevesebb pénzből nem lehet leforgatni.

Az Index által megkérdezett, kereskedelmi televízióknak beszállító producerek és nevük elhallgatását kérő televíziós szakemberek szerint egy adásonként akár 100-120 millió forintba kerülő tévésorozat még egy sikeres, bejáratott, országos sugárzású kereskedelmi televízióban sem lehet nyereséges a magyar piacon. Sőt a befektetett pénz még akkor sem térülhet meg, ha az MTV több külföldi csatornának is el tudja adni a produkciókat.

A magyar piacon kifejezetten drágának tartott műsorok, a Szombat esti láz vagy a Sztárok a jégen is csak adásonként harmincmillió forintból gazdálkodhatnak, és az egy percre vetítve minden idők legdrágább magyar produkciójának tartott Egy rém rendes család Budapesten című sitcom egy adásperce sem került többe egymillió forintnál.

A jóval nagyobb nézőtábort kiszolgáló amerikai tévésorozatok átlagos gyártási ára részenként 1-1,5 millió dollár, de ebből még egy kezdő sorozatnál is legalább 400 ezer dollár a jól fizetett színészek gázsija. Mindez azt jelenti, hogy a magas bérköltségeket figyelmen kívül hagyva körülbelül 220 millió forintból készül például a Helyszínelők egy része.