A 'második nyilvánosság' képei

2003.03.14. 15:32
A Magyar Nemzet, majd ha egyszer rendbe jönnek a dolgok, a D-209 képe mellé közöl egy rendes fotót is a miniszterelnökről. Ha végre médiaegyensúly lesz, a Nemzet is objektíven és pártatlanul tájékoztat, de addig is a bokszmeccset tisztességgel végig kell játszani - ígérte Kerényi Imre színházigazgató, rendező pénteken a Magyar Nemzet fotóiból rendezett kiállítás megnyitóján.
Magyar kép-zet címmel kiállítás nyílt pénteken a Pesti Vigadóban a Magyar Nemzet sajtófotóiból. A sokat sejtető meghívón az egyik ütős fotóról Kende Péter vicsorog. Díjesőre érdemes kép, tényleg jó, de a lap fotósai mégsem kapnak soha semmilyen szakmai kitüntetést - derül ki a meghívó szövegéből. Se sajtónapon, se máskor. Talán mert a lap képei egy másik valóságról szólnak - teszi helyre a dolgokat a meghívó.

Kettősség

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Mert valóságból kettő van - tudjuk ezt mióta Kerényi Imre kinőve a színházak falait valódi közszereplővé vált. A megnyitón is az ellenpontokról beszélt a rendező, de maguk a kiállított képek is. Van ugye a jó és a rossz, az üdvözítő és a szényenteljes, a bájos és a groteszk, van az átszellemült tekintetű Orbán Viktor, illetve a babosruhában levett belügyminiszter. Van csókolózva demonstráló pár, és vannak csúnya, rossz gumibotos rendőrök.

Az állókép visszanyerte rangját

Rövid fotótörténeti fejtegetés után (pálcikarajz, fotográfia, mozgókép) a rendező hamar képbe teszi a képi kultúrát a tárlat bundáshölgy-közönségének. "Az állókép visszanyerte rangját. A mozgókép bűvöletéből mi lett a kereskedelmi médiában? Hányingert kapunk már! Az állóképpel viszont nem lehet hazudni, csak akkor, ha egyiket lehozzuk, de a másikat nem."

Megannyi vicces fotó

Tekintse meg galériánkat
Itt jut el Kerényi Imre a médiaegyensúlyért vívott bokszmeccsig. Már csak a képek kommentálása van hátra. Kormánypárti politikusokat láthatunk a fotókon groteszk vagy ironikus szituációkban. Kerényi rendre rátromfol a karikatúrákra, amitől a tárlat közönsége kacag. Zavartan kacarászik Kerényi oldalán Liszkay Gábor főszerkesztő és még zavartabban Mádl Ferenc köztársasági elnök. Megannyi vicces fotó: Medgyessy villamoson kampányol, Demszky bukósisakban lődörgős táncot jár.

Sírás és bekábítózás

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
De van ellenpont is: Pokorni Viktor (sic!) és Orbán Viktor együtt örül egy rendezvényen. És a "magyar valóság": egy extázisban síró lány a demonstrálók tömegében. Ennek is ott az ellenpontja, ahogy fiatalok táncolnak egy habpartin, láthatóan "bekábítózva".

A megnyitó után az Index riportere lefotózgatja a fotókat, de közben, mintegy ellenpontként illatos vörös bundák mögé bújva hallgatózik is; nem hiába. Megtudja, hogy a tárlat anyagából könyv készül. Írók írnak a képekhez jegyzetet. "Ami szépséget Isten itt összehordott, ember azt ne hordja széjjel!"