Az ORTT Panaszbizottságának elnöke a Törzsasztalban

2003.07.21. 22:56
Kedden 14 órától a Törzsasztal vendége Molnár Péter, az Országos Rádiós és Televízió Testület Panaszbizottságának leköszömő soros elnöke, médiajogász, az ELTE szólásszabadság-jogot oktató előadója. Kérdezzen Ön is az utóbbi hónapok médiabotrányairól, Usztics Mátyásról, a Vasárnapi Újságról vagy éppen a Micukóról!
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága a médiatörvény értelmében csak véleményt nyilváníthat, bírságot azonban csak maga az ORTT szabhat ki. Ennek ellenére egyre több állampolgári bejelentés érkezik, és egyre nagyobb visszhangot váltanak ki a bizottság döntései is.

2003 második negyedévében magánszemélyek kilencvenhárom panaszt nyújtottak be a Panaszbizottságnak; míg pártoktól, illetve frakcióktól csupán 8 esetben érkezett kifogás. A bizottság ötvenháromszor döntött úgy, hogy nyilatkozatban véleményezik az aktuális ügyet, de ebből csak öt került nyilvánosságra. A panaszok többsége a kiskorúak védelmét, a gyűlölködő hangvételű műsorokat és kisebb részben a politikai kiegyensúlyozottságot érintette.

A bizottság többek közt elmarasztalta az Aktívot, amiért medvék és kutyák harcáról szóló riportot mutatott be, a Big Brothert, amiért szexuális aktus benyomását keltette, vagy éppen a Hír Tv-t, ahol Szikora Róbert néhai popsztár fekáknak nevezte a színes bőrűeket.

Emellett pár hete a Panaszbizottság állásfoglalásában a Vasárnapi Újságot is elmarasztalta, mivel a műsor május 25-i adásában Lovas István jobboldali publicista véleményük szerint megsértette a hatályos törvényeket. A Magyar Rádió akkor kiállt heti magazinműsora mellett, fellebbezett, sőt perrel is megfenyegette az ORTT Panaszbizottságát.

Molnár Péter hivatalba lépésekor megígérte, hogy amikor leköszön, már a bizottság összes döntése olvasható lesz az ORTT honlapján.