Ödön
1 °C
11 °C

Sztrájkol a Le Monde

2008.04.14. 13:00
Alapítása óta először saját, belső problémák miatt hirdettek hétfőn sztrájkot a Le Monde című francia napilap munkatársai: a szerkesztőség negyedének tervezett elbocsátása ellen tiltakozásul nem jelent meg az újság.

Az 1944-ben alapított legtekintélyesebb párizsi újság alkalmazottai múlt keddi közgyűlésükön elsöprő többséggel döntöttek a hét eleji sztrájkról. A sztrájk miatt nem jelent meg a keddi lapszám, amelynek hétfő délután kellett volna utcára kerülnie. Sztrájkra már korábban is volt példa a Le Monde-nál, de kizárólag más lapok iránti szolidaritásból.

A 320 ezres példányszámú Le Monde igazgatósága tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy drasztikus létszámleépítéssel kívánja 2010-ig rendbe tenni a napilapot kiadó médiacsoport pénzügyeit. A kiadó adóssága 150 millió euró (38 milliárd forint), tavaly 20 millió euró volt a veszteség.

A Le Monde kiadói csoportja összesen 1600 embert foglalkoztat, ebből 600-at a napilapnál. Az igazgatóság 130 munkahely, ebből 85-90 újságíró állásának megszüntetését, azaz a szerkesztőség negyedének felszámolását tervezi.

Az elbocsátások mellett felszámolnák a cég több veszteséges kiadványát, mint a fiataloknak szóló Fleurus Presse vagy a Cahiers du Cinéma című, nemzetközi hírű filmes havilapot is, valamint a vallásos jellegű kiadványokra specializálódott La Procure könyvesbolthálózatot. A felszámolások 170 munkahely megszűnésével járnának.

A sztrájk azért is történelmi, mert először fordul elő, hogy nemcsak önként távozók állása szűnne meg a Le Monde-nál.

A Le Monde vezetősége januárban többhetes válságot követően jelölte ki a jelenlegi elnököt Eric Fottorino szerkesztő és író személyében. A lap pénzügyi helyzete már 2005-ben válságos volt, akkor több mint 200 személynek kellett távoznia a szerkesztőségből és a kiadóból.

Az elbocsátásokkal két év alatt minimum 15 millió euró megtakarítást remél a lapigazgató. Eric Fottorino a France Info hírrádióban elmondta: a lap munkatársainak is tudomásul kell venniük, hogy a lap pénzügyi helyzete nagyon rossz, és ha nem reagál a vezetőség azonnal, a Le Monde függetlensége kerül veszélybe. A lapigazgató szerint elődjeinek nem volt erőssége a gazdasági irányítás. A reklámbevételek az elmúlt években teljesen összeomlottak.

"A Le Monde mint újság teljesen rendben van. A példányszám növekedett 2007-ben, nincs szó szerkesztőségi válságról, gazdasági válság sújtja a lapot" - hangoztatta Eric Fottorino.

A szakszervezetek szerint egyértelműen a korábbi vezetőség felelős a sajtócsoport pénzügyi helyzetének megrendüléséért. A Le Monde-ot 13 éven át irányító Jean-Marie Colombani tavaly vált meg a laptól, miután a csoport elnökének kiválasztását illetően vétójoggal rendelkező szerkesztőség elutasította megbízatásának meghosszabbítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?