Sztrájkol a Le Monde

2008.04.14. 13:00
Alapítása óta először saját, belső problémák miatt hirdettek hétfőn sztrájkot a Le Monde című francia napilap munkatársai: a szerkesztőség negyedének tervezett elbocsátása ellen tiltakozásul nem jelent meg az újság.

Az 1944-ben alapított legtekintélyesebb párizsi újság alkalmazottai múlt keddi közgyűlésükön elsöprő többséggel döntöttek a hét eleji sztrájkról. A sztrájk miatt nem jelent meg a keddi lapszám, amelynek hétfő délután kellett volna utcára kerülnie. Sztrájkra már korábban is volt példa a Le Monde-nál, de kizárólag más lapok iránti szolidaritásból.

A 320 ezres példányszámú Le Monde igazgatósága tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy drasztikus létszámleépítéssel kívánja 2010-ig rendbe tenni a napilapot kiadó médiacsoport pénzügyeit. A kiadó adóssága 150 millió euró (38 milliárd forint), tavaly 20 millió euró volt a veszteség.

A Le Monde kiadói csoportja összesen 1600 embert foglalkoztat, ebből 600-at a napilapnál. Az igazgatóság 130 munkahely, ebből 85-90 újságíró állásának megszüntetését, azaz a szerkesztőség negyedének felszámolását tervezi.

Az elbocsátások mellett felszámolnák a cég több veszteséges kiadványát, mint a fiataloknak szóló Fleurus Presse vagy a Cahiers du Cinéma című, nemzetközi hírű filmes havilapot is, valamint a vallásos jellegű kiadványokra specializálódott La Procure könyvesbolthálózatot. A felszámolások 170 munkahely megszűnésével járnának.

A sztrájk azért is történelmi, mert először fordul elő, hogy nemcsak önként távozók állása szűnne meg a Le Monde-nál.

A Le Monde vezetősége januárban többhetes válságot követően jelölte ki a jelenlegi elnököt Eric Fottorino szerkesztő és író személyében. A lap pénzügyi helyzete már 2005-ben válságos volt, akkor több mint 200 személynek kellett távoznia a szerkesztőségből és a kiadóból.

Az elbocsátásokkal két év alatt minimum 15 millió euró megtakarítást remél a lapigazgató. Eric Fottorino a France Info hírrádióban elmondta: a lap munkatársainak is tudomásul kell venniük, hogy a lap pénzügyi helyzete nagyon rossz, és ha nem reagál a vezetőség azonnal, a Le Monde függetlensége kerül veszélybe. A lapigazgató szerint elődjeinek nem volt erőssége a gazdasági irányítás. A reklámbevételek az elmúlt években teljesen összeomlottak.

"A Le Monde mint újság teljesen rendben van. A példányszám növekedett 2007-ben, nincs szó szerkesztőségi válságról, gazdasági válság sújtja a lapot" - hangoztatta Eric Fottorino.

A szakszervezetek szerint egyértelműen a korábbi vezetőség felelős a sajtócsoport pénzügyi helyzetének megrendüléséért. A Le Monde-ot 13 éven át irányító Jean-Marie Colombani tavaly vált meg a laptól, miután a csoport elnökének kiválasztását illetően vétójoggal rendelkező szerkesztőség elutasította megbízatásának meghosszabbítását.