Cigányellenes képregény: feljelentés-kiegészítést kértek

2008.08.19. 11:51
Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin levele nyomán, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményezett a Móricka című vicclapban megjelent cigányellenes képregény miatt.

A Fővárosi Főügyészség még pénteken "további intézkedés céljából" az NNI-hez továbbította Lévai Katalin beadványát, "mert az érdemi döntés meghozatalára és az esetleges további eljárásra nem az ügyészségnek, hanem a nyomozó hatóságnak van hatásköre". Lévai Katalin múlt szerdán fordult levélben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez. A főügyészség a Legfőbb Ügyészségnek, az a Fővárosi Főügyészségnek, az pedig a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte tovább a levelet. A feljelentés-kiegészítésre tizenöt nap áll rendelkezésre.

Az európai parlamenti képviselő a levelében a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot indítványozott.

Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az európai uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak, és közösség elleni izgatásként, illetve uszításként értékelhető. Lévai Katalin nem tartja elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.

A Hvg.hu két hete a Roma Sajtóközpont híre alapján tette közzé, hogy cigányellenes képregénnyel, La Fontaine meséjének, a tücsök és a hangya történetének átköltött, verses változatával jelent meg a vicclap legújabb száma.

A plakátokon a "harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként" ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a "szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó" tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására és általánosító módon az olaszliszkai gyilkosságra is, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!"

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.