Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lévai Katalin még mindig küzd a Móricka ellen

2008.09.08. 15:54
Panasszal élt feljelentése elutasítása miatt Lévai Katalin szocialista EP-képviselő, a politikus a Móricka vicclapban megjelent, és a roma közösséget sértő képregény miatt tett feljelentést csaknem egy hónapja, de a rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította azt.

Lévai Katalin szerint a megjelent anyag "ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az emberi méltóság egyéni és csoportos védelmének, az Európai Uniós jogszabályoknak és egyes uniós tagállamok jogszabályainak és joggyakorlatának is". Mint írta, "az elutasító határozatban az áll, hogy a gyűlöletre uszítás, mint elkövetési magatartás egzakt definícióját a törvény nem állapítja meg, vagyis nincs megfelelő jogszabály, amely alapján dönthetnének". Ugyanakkor a határozat utal arra, hogy "a gyűlöletre uszítás megállapítása érdekében a bírói gyakorlatban kialakítottak egy olyan követelményrendszert, amelynek szükségességét az Alkotmánybíróság is elismeri".

"Ha így van, akkor immár a bírókon a sor, s az ügyészségnek nincs más dolga, mint zöld utat engedni a független magyar bíróság számára, hogy eldöntse, a publikáció készítőit megbünteti-e, vagy sem" - indokolta döntését az EP-képviselő.

A hvg.hu augusztus elején a Roma Sajtóközpont híre alapján tette közzé, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. Lévai Katalin augusztus 13-án fordult levélben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez. Az európai parlamenti képviselő a levelében a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot szorgalmazott. Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció közösség elleni izgatás, illetve uszítás bűncselekményeként értékelhető.

A főügyészség a Legfőbb Ügyészségnek, az a Fővárosi Főügyészségnek, az pedig a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte tovább a levelet. Az NNI két héttel ezelőtt feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben, majd múlt héten úgy döntött, a cselekmény nem bűncselekmény, ezért elutasította a feljelentést. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága kizárta a szövetség tagjainak sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!