Klaudia
-4 °C
2 °C

Felfüggesztette a cégbíróság Such bejegyzését

2006.08.16. 16:41
A cégbíróság szerdán hozott végzésében felfüggesztette a Magyar Rádió elnökének, Such Györgynek a bejegyzését, mert megválasztásakor az egyik kurátor ikszelt és nem karikázott a szavazólapon, ez pedig az egyik civil delegált szerint igen helyett lehetett egy egy "dühös nem" is.

Gráf Csilla és Pós Péter, a kuratórium két társadalmi delegáltja a múlt hónapban fordult a Fővárosi Bírósághoz és az ügyészséghez is amiatt, hogy a július 10-i elnökválasztáson noha a kurátoroknak a titkos szavazáson karikázással kellett volna véleményt nyilvánítaniuk, egyikük egymást keresztező két vonallal húzta át az igen választ.

Legitim elnök Such

A bíró a két kurátor beadványát megküldte a Magyar Rádió Zrt. vezetésének, hogy véleményezzék azt, a válasz megérkezéséig pedig felfüggesztette a bejegyzési eljárást - nyilatkozta Agárdi Péter, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja. "A jogászok szerint ez nem érdemi döntés, az elnökválasztásra, a rádióelnök legitimitására nincsen halasztó hatállyal" - tette hozzá.

Miután már a szavazáson vita robbant ki az ikszelésről, az egyik kurátor nyilvánosan közölte, hogy ő volt az, aki a vitatott módon adta le a szavazatát, s jelezte: az volt a szándéka, hogy a jelölt megválasztása mellett szavazzon. A testület ezt követően szavazással úgy döntött, érvényesnek és támogató voksnak fogadja el azt a vitatott szavazatot, amely nélkül nem léphetett volna hivatalba Such György.

Gráf Csilla civil delegált a szavazás után hangsúlyozta, mivel az elnökválasztás kétharmados döntés, ezért az azzal kapcsolatos határozatokat is ilyen arányban kell meghozni, ez pedig szerinte nem történt meg ebben az esetben. Gráf úgy vélte, hogy a karikázás helyetti ikszelés "nem annyira egyértelmű", mert az ilyen jelölés "lehet egy dühös nem" is.

Nem köt nagy összegű szerződéseket

"Amíg a bejegyzés nem történik meg, a szokásosnál is körültekintőbben szeretnék eljárni" - nyilatkozta Such György. Mint mondta, nem köt nagyobb összegű külső szerződéseket, ám - mivel a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint megválasztása pillanatától jogosult cégjegyzésre - a napi működéshez szükséges dokumentumokat aláír.

Such úgy nyilatkozott, az alelnökök szerződésének aláírásában nem befolyásolja a bírói döntés, ám "kettőn áll a vásár": a posztra általa felkértek mondhatják azt, hogy csak akkor írják alá e dokumentumokat, ha már bejegyezték őt rádióelnökként.