Listás zenészek a Magyar Rádióban

2006.08.30. 09:18
Pártkötődés miatt a Magyar Rádió a kampány alatt nem fogja sugározni például a NOX, Demjén Ferenc vagy Korda György és Balázs Klári dalait. A Kossuth adó megbízott főszerkesztője szerint szakmai döntés született.

Az önkormányzati választások végéig kerülendő azon zenészek szerepeltetése a Magyar Rádióban, akik fellépéseket vállaltak valamely politikai erő korábbi kampányrendezvényein - értesült a Magyar Nemzet.

"A rádió hírműsorai közben hallható zenék összeválogatásánál tanácsos figyelembe venni, hogy mely előadók köthetők egyértelműen egy-egy politikai irányzathoz" - mondta a lapnak Merza Jenő, a Kossuth adó megbízott főszerkesztője.

Az intézkedések érinthetik az MSZP rendezvényeken is feltűnt Nox vagy United együttest, az SZDSZ által felléptetett Pa-Dö-Dő duót, de Korda Györgyöt és Balázs Klárit is, akik az MDF-szövetséges Tisztelet Társasága rendezvényén léptek fel.

A Fidesszel szimpatizáló zenészek közül Demjén Ferenc és Kovács Ákos is indexre kerülhet, mint ahogyan a Kormorán vagy a Back to Black zenekar is.

Merza szerint az intézkedés nem korlátozza a szabad művészi szerepvállalást. "Ez szakmai döntés. Ha egy előadó nagy nyilvánosság előtt valamely politikai oldal szimbólumává vált, úgy nem szerencsés, ha hírek környezetében feltűnik" - mondta.