MSZP–Fidesz-paktum az MTI vezetéséről

2007.10.19. 01:42
Vince Mátyás újabb öt évre elnyerte a Magyar Távirati Iroda elnöki posztját, de az Index információi szerint a tanácsadó testület jobboldali tagjai azért támogatták a régi-új elnök pályázatát, mert cserébe a Magyar Nemzettel és a Hír tévével egy tulajdonosi testülethez tartozó Lánchíd Rádió főszerkesztője lesz az alelnök.

Újabb öt évre Vince Mátyást nevezték ki a Magyar Távirati Iroda elnökévé. Az MTI elnökét hivatalosan - a miniszterelnök javaslatára - a köztársasági elnök nevezi ki, az erről szóló határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Vince Mátyás 2002 óta az MTI elnöke, így 2007 december elsejétől már második ciklusát kezdheti meg a távirati iroda élén.

Az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete (TTT) október elsején, egyhangú döntéssel hozott határozatot arról, hogy Vince Mátyást javasolja a Magyar Távirati Iroda elnökének a poszt betöltésére jelentkező négy jelölt pályázatai közül. A pályázaton Belénessy Csaba, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Kerekes Pál médiaszakember, Váradi Emil, az MTI korábbi szakmai alelnöke és Vince Mátyás indult .

A többfordulós szavazási folyamat végén Vince Mátyás mind a tíz testületi tag támogatását elnyerte. Bayer József, a TTT elnöke a nyertes pályázat előnyeként említette annak öleteit a piacbővítés, a közszolgálati funkciók megerősítése és a számonkérhetőség terén.

A testület döntésekor azért felhívta a régi-új elnök figyelmét, hogy a többi pályázó munkájában is számos hasznosítható, innovatív elem található.

Alku

Úgy tudjuk, a ködös megjegyzés nem véletlen: január elsejétől ugyanis a Magyar Nemzettel és a Hír tévével közös tulajdonosi körhöz tartozó Lánchíd Rádió főszerkesztője, Belénessy Csaba az MTI stratégiai alelnökeként folytatja munkáját.

Ilyen poszt eddig nem volt a távirati irodánál, ami arra utal, hogy a döntés mögött a Fidesz és a kormánypártok háttéralkuja áll. Vagyis Vince elnöki tisztségének meghosszabbításáért cserébe a Fidesz által delegált testületi tagok a párthoz közel álló konzervatív sajtóbirodalom egyik vezetőjét ültették az MTI második emberének. (Vince előző elnökké választásakor is hasonló paktum révén ülhetett a hírügynökség vezetői székébe, az akkori alku szerint Váradi Emil lett a jobbkeze, tőle azonban megálasztása után nem sokkal később megvált.)

„Nem kívánom kommentálni azokat az értesüléseket, amelyek arról szólnak, hogy esetleg az MTI-nél vállalnék munkát. Egyelőre a Lánchíd Rádiónál dolgozom, és szeretem ezt a munkát" - nyilatkozta az Indexnek Belénessy Csaba, aki azért Vince Mátyás elnökhöz irányított minket.

"Nem foglalkozom pletykákkal" - jelentette ki viszont Vince Mátyás, aki miután visszakérdeztük, határozottan cáfolni sem akarta az Index értesüléseit.

Arra a kérdésre, hogy tanulmányozta-e már az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének ajánlása alapján a három másik jelölt pályázatát, esetleg mit tart hasznosíthatónak Belénessy tervei közül, csupán annyit válaszolt, hogy a pályázatok felhasználási jogáról a testület még nem állapodott meg a vesztes pályázókkal, így nem is olvasta ezeket az írásokat.