Kanadaiaké az MTV-székház

2006.02.06. 11:49
A vételár átutalásával lezárult az MTV-székház értékesítése. A közszolgálati médium és az új tulajdonos azonban még nem írta alá az épület további bérlésére vonatkozó szerződést, s az MTV új központjának kialakítása sem áll még sehogy.

Néhány napja átutalta a Magyar Televízió (MTV) Rt. Szabadság téri épületének 4,5 milliárd forintos vételárát a kanadai hátterű Palace 17 Kft. - mondta lapunknak Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kommunikációs igazgatója. Ezzel a vagyonkezelőnél lezárult az értékesítési folyamat.

Másfél milliárdot bukott az ÁPV Rt.

Az épület még 1999-ben került az ÁPV Rt.-hez, amely mintegy 6 milliárd forintot fizetett az ingatlanért a köztévének. A vagyonkezelő ezt követően többször próbálkozott az épület értékesítésével, s miután körülbelül ekkora összeghez szeretett volna jutni, nem sikerült az értékesítés.

A vevőt, a 3 millió forint jegyzett tőkéjű Palace 17-et 2005 áprilisában alapították, legnagyobb tulajdonosa jelenleg a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Burdock Investment Holding Corp. , amely tavaly júliusban váltotta a kanadai Burdock Corporation Ltd.-t.

Az MTV az 1,8 milliárdos tartozás elengedésére vár

Az MTV vezetése és az új tulajdonos még nem írta alá a székház további bérlésére vonatkozó szerződést. A televízió vezetése ugyanis annak a kormányhatározatnak a megszületésére vár, amelyben az állam elengedné a közszolgálati médium eddig felhalmozott tartozását. Úgy tudjuk, hogy az MTV mintegy 1,8 milliárd forint bérleti díjjal tartozik.

Az aláírásra váró bérleti szerződés szerint az MTV akár hosszú időn keresztül is az épületben maradhatna, de a jövő év közepétől piaci alapú bérleti díjat kell fizetnie. Az MTV azonban minden bizonnyal ezzel nem szeretne élni, a kuratóriumi elnökség ugyanis korábban jelezte, hogy 2007-ben kiköltöznek a házból. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy hová menne a köztelevízió.

Egyelőre nincs hova költöznie

A jó ideje tervezett, ppp konstrukcióban megvalósítandó új bázis kialakítására vonatkozó pályázati felhívás ugyan elkészült, a beruházás azonban megfenekleni látszik. Az egykori tervek szerint egyébként épp mostanság kellene beköltöznie az MTV-nek az új székházba, s amennyiben néhány hónapon belül sikerülne is felmelegíteni a projektet, feszített iramban kellene dolgozni ahhoz, hogy 2007 közepére az új központba költözhessen az MTV.

Ennek tükrében egy ideig még azoknak is várakozniuk kell, akik a Szabadság téri épületben kialakítandó luxuslakásokba szeretnének beköltözni. A Népszabadság korábbi információi szerint ugyanis az új tulajdonos ilyen lakórészeket tervez az épület felső szintjére, s mellettük igényesen kialakított irodák, kávézók és üzletek is helyet kapnának a felújított tőzsdepalotában.