MTV: a működő múzeum

2004.04.19. 15:20
"Múzeumlátogatásra" invitálta az újságírókat Rudi Zoltán, az MTV elnöke és Ágoston György, az intézmény műszaki igazgatója. A meghívással a menedzsment a köztévé katasztrofális műszaki állapotára akarta felhívni a figyelmet.
1962-ben készült hangrögzítő berendezések is működnek a Magyar Televízió Szabadság téri épületében - derült ki az MTV rendhagyó hétfői rendezvényén, ahol Ágoston György műszaki igazgató mutatta be az újságíróknak a tévé legfontosabb műszaki eszközeit.

Közszolgálati kövületek
Az intézményben több olyan rendszert is használnak, amelyek Európában már sehol máshol nincsenek üzemben, sőt az m2 adáslebonyolító berendezése a világ utolsó SECAM-rendszere - közölte Ágoston. A Híradó vezérlőjében található magyar BEAG gyártmányú hangkeverőpult 24 éves, de nem is a kora a legnagyobb probléma, hanem hogy - más eszközökhoz hasonlóan - ehhez sincs már pótalkatrész, csak úgy lehet működésben tartani, ha más hasonló pultokból szerelnek át alkatrészeket. Európában utolsóként használja az MTV a BETA-SP rendszerű vágópultokat is.

A technológiai lemaradás nem csupán a tévések munkáját keseríti meg, hanem a nézők élményét is rontja. Az elavult rendszereken feldolgozott felvételek minősége ugyanis jelentősen romlik, ami gyengébb kép- és hangminőséggel jár. Hiába van egy-két kiváló digitális kamera, ha azok jelét alig működő, analóg berendezések küldik tovább az adónak.

Költözni kell

Rudi Zoltán elmondta: a Magyar Televízió katasztrofális helyzete a struktúrájából fakad, ezért jelentős átszervezések szükségesek. Az eszközpark megújítása mellett az MTV-nek mielőbb el kellene költöznie a Szabadság téri épületből, mivel az nem alkalmas a feladatra, ezenfelül fenntartása óriéási összegeket emészt fel. Sürgősen cselekedni kell a tévé archívumának megőrzéséért is. A régi szalagok digitalizálása már megkezdődött, de sokkal több erőforrásra van szükség ahhoz, hogy az állomány teljes egészében megmeneküljön.

A tévé elnöke a finanszírozási rendszer változásától várja a megnyigtató megoldást. Mint elmondta, a közszolgálati csatornák normatív finanszírozása EU-előírás. Rudi a szomorú állapotok ellenére nem tett le arról, hogy további csatornákkal bővítse az MTV kínálatát; az első a Demokrácia nevű hírcsatorna lesz. Az elnök szerint az új csatorna elindításának anyagi vonzata elviselhető, lényegében a meglévő források átcsoportosításával megoldható.