Aggódik az MTV-ért az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége

2006.10.05. 12:00
Az EBU egyik Budapestre látogató igazgatója szerint közvetlen állami finanszírozás ellentétben áll a függetlenség elvével. "A agyar Televízió gyakorlatilag a csőd szélén táncol" - mondta Bjorn Erichsen.

A Magyar Televízió helyzete miatti egyre fokozódó aggodalmát fejezte ki egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón az európai közszolgálati médiumokat összefogó Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) egyik igazgatója.

A közvetlen állami finanszírozás ellentétben áll a függetlenség EBU által hirdetett elvével, amelyet még nehezebb alkalmazni, amikor "a Magyar Televízió gyakorlatilag a csőd szélén táncol" - mondta Bjorn Erichsen.

A dán szakember a szervezet november eleji budapesti konferenciájának egyik céljaként említette, hogy közreműködjenek egy, a közszolgálati médiumok jövőjéről folyó, a kormány, a parlament, a civil szféra és az MTV közötti párbeszéd elindításában.

Dagad, mert dagasztják

Az utóbbi hónapokban több esetben is téma volt a sajtóban a Magyar Televízió saját ügyeinek "külső kommunikációja". Először Olaf Steenfadt programfőtanácsadó egy jelentése miatt, amelyben a német szakember egyebek mellett az intézmény kiszámítható, normatív finanszírozását hiányolta, egyebek mellett azt taglalva, "erős a gyanú, hogy közpénzek jutnak a kvázi csődben lévő Magyar Televízión keresztül a politikai pártokhoz".

A másik ügy Arne Wessberg EBU-elnök augusztusban nyilvánosságra került, Gyurcsány Ferenchez címzett levele volt, melyben az elnök az MTV helyzetének rendezését követelte a kormányfőtől.

A július 18-án kelt levélben a szervezet elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a "Magyar Televízió távolról sem tesz eleget a politikai befolyástól való függetlenség minimális követelményeinek", az erős politikai befolyás mellett rendkívül rossz az anyagi helyzete az intézménynek.

Az MTI-nek nyilatkozva arra a kérdésre, hogy Rudi Zoltán volt-e az egyik forrásuk, kitérő választ adott az EBU leköszönt vezetője, azt viszont hangsúlyozta, hogy a levél tartalmáról nem egyeztetett az MTV vezetőjével.

A levélről ellentmondásba kerültek Rudi Zoltán és Olaf Steendfadt nyilatkozatai. Míg a német tanácsadó azt hangsúlyozta, hogy "az EBU tagjainak érdekképviselete: semmit nem tesz az érintett szervezet tudta nélkül", így a menedzsmentnek tudomása kellett, hogy legyen a nemzetközi szervezet ez irányú "aktivitásáról", addig a tévéelnök pár nappal később úgy nyilatkozott, sajtóhírből értesült a dokumentumról.

Nemrégiben járt Budapesten Rainer Conrad, a németországi közszolgálati médiumok anyagi forrásaival foglalkozó testület elnöke; a KEF vezetője - aki veszélyesnek nevezte az MTV pillanatnyi helyzetét, és a normatív finanszírozás bevezetését szorgalmazta - tárgyalt a köztévé, valamint az Állami Számvevőszék képviselőivel.