Valér
4 °C
8 °C

Újra lesz női műsorvezetője az MTV Híradójának

2005.11.14. 11:49
Keddtől Hegedűs Judit személyében ismét lesz női műsorvezetője a Magyar Televízió esti Híradójának. Szeptember közepe óta egyedül Pálffy István vezette a hírműsort, aki szerint kollégái jobban kitanulhatják a szakmát a délutáni idősávban, és csupán a véletlennek köszönhető, hogy tapasztalatlanabb munkatársai mind nők.

A három műsorvezető keddtől továbbra is egyedül fogja vezetni a Híradót, és forgóban szerepelnek majd a képernyőn.Az új szerkesztő-műsorvezető Hegedűs Judit több mint egy évtizedes tudósítói, riporteri és szerkesztői tapasztalattal vág neki az új feladatnak.


Hegedűs Judit
Forrás: MTV

Minden harmadik este nő mondja a híreket

A műsorvezetőnő eddig egyebek között a budapesti regionális híradó és az uniós információs magazin műsorvezetője volt, tudósításai láthatók voltak Az Este című közéleti és politikai hírháttér-műsorban, és öt éven át tudósított az Országházból. Az elmúlt években 13 műsor elkészítésében vett részt, az MTV-ben, pályája elején dolgozott a közszolgálati Magyar Rádióban és a TV3-nál is, hét éve van a köztévénél.

"Nagy feladat, nagy felelősség, nagy lehetőség" - olvasható a 32 éves Hegedűs Judit nyilatkozata az MTV hivatalos közleményében. "Hosszú évek óta tartó kemény munkám elismerésének tartom, hogy Pálffy István és Nika György mellett én is a Híradó fő kiadásának műsorvezetője lehetek" - közölte a műsorvezető, aki az új feladatra több hónapja készül.

Hitelesség, diszkrimináció

Szeptember közepén lett a korábbi két- helyett egyszemélyes az MTV esti Híradójának műsorvezetése. Egyes sajtóhírek szerint azért nem szerepelhettek többet női hírolvasók, mert a nézők számára "a középkorú, érett férfiak hitelesek, akik önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére". A döntés miatt szeptember végén ombudsmani vizsgálat is indult, mert nem volt kizárható, hogy az ügyben nemi diszkrimináció történt.

Az MTV október elejei belső vizsgálatának álláspontja szerint nem történt diszkrimináció, amikor az esti híradóból száműzték a nőket. " Véleményük szerint a Híradóban több mint kétszer annyi nő vezet műsort, mint férfi és nem volt szó arról, hogy a Híradó esti fél nyolcas főkiadásában csak és kizárólag férfiakat lehet alkalmazni.

Korábbi lapinformációk szerint Pálffy István kergette el női kollégáit az esti műsorsávból, mert szerinte egyedül is képes ellátni feladatát, nincs szüksége "masnira", díszekre és súgógépre sem. Pálffy szerint a fiatal műsorvezetőnők a délutáni sávban jobban kitanulhatják a szakmát, és később akár az esti híradót is egyedül vezethetik majd. A híradós véleménye szerint az pedig puszta véletlen, hogy tapasztalatlanabb kollégái mind nők.

Élőzési tapasztalat

"A Magyar Televízió szakmai szempontok alapján választotta és választja ki azokat, akik műsorvezetők lehetnek akár a Híradóban, akár más műsorokban. - írta az Index megkeresésére az MTV kommunikációs osztálya. - A Híradóban az egyszemélyes műsorvezetés őszi bevezetése óta csak olyanok kerülhetnek szóba az esti fő kiadás műsorvezetőjeként, akik több éves televíziós hírújságírói gyakorlattal rendelkeznek, ezen belül tekintélyes riporteri múltjuk van; gyakorló hírműsor-szerkesztők; tájékozottságuk az átlagosnál is lényegesen szélesebb körű; élő adásban üzembiztosan képesek kezelni rendkívüli eseményeket és váratlan helyzeteket; felkészültek arra, hogy társ-műsorvezetői segítség nélkül, egyedül tudjanak levezetni egy huszonhárom perces hírműsort; alkalmasak arra is, hogy önállóan vezessenek akár egy negyvenöt perces rendkívüli híradót, amelyben esetleg több élő kapcsolás van, és több stúdióvendég is szerepel."

"Ebből következik, hogy a Híradóban soha nem az volt az eldöntendő kérdés, hogy a fő kiadás idejére nőt vagy férfit ültessünk a stúdióba, hanem az, hogy olyan embereket, olyan újságírókat, akiknek nemcsak jelentős műsorvezetői, hanem nagy riporteri, szerkesztői és úgynevezett "élőzési" tapasztalatuk is van. Az MTV tehát szakmai megfontolások alapján, nem pedig egyes, esetleg újságírószakmán kívüli személyek (magán)véleménye alapján választ műsorvezetőt a Híradóba és más műsoraiba" - közölte az MTV.