Mátyás
-6 °C
1 °C

AZ MTV szerint minden rendben a szerződésekkel

2005.11.24. 08:01
A közszolgálati televízió félrevezetés és levéltitok megsértése miatt feljelentette az intézményt feljelentő egykori civil kurátort. Az ügyészség nyomoz.

A közszolgálati televízió szóvivőjének közleménye szerint hiányos információkra építve téves következtetéseket vonnak le, és félrevezetik az állampolgárokat azok a be- és feljelentések, amelyeket Pós Péter volt társadalmi kurátor tett a Magyar Televízió (MTV) Rt.-vel kapcsolatban.

"Az MTV Rt. vezetése reméli, hogy az átszervezés és a megtakarítást célzó intézkedések eredményei, a közkedvelt és nyereséges közszolgálati műsorok éppen olyan nyilvánosságot kapnak, mint az ezzel kapcsolatos álhírek és hangulatkeltő, valótlan állítások" - olvasható Holub Katalin tájékoztatójában.

Kiárusítana a köztévé
A Népszabadság csütörtöki cikke szerint a Magyar Televízió két napilapban pályázati felhívást tett közzé több százezer darabos kellék-, bútor- és jelmeztárának egy tételben történő eladására, bár hivatalosan ezt nem jelentette be. Az 1957 óta gyűjtött készlet a lap szerint százmilliós értéket képvisel, de sem az üzemi tanács, sem az MTV Rt. felügyelőbizottsága - ami rendkívüli ülésen tárgyal az értékesítési szándékról - nem tudott a lépésről. A határidők szorosak: a leltárlisták csütörtökön és pénteken vehetők át, a gyűjteményt pénteken és hétfőn lehet megnézni, és kedd délelőttig ajánlatot kell tenni.

A dokumentum szerint az egykori tévékurátor "feljelentése részben nem hatályos, részben félreértelmezett, részben manipulált dokumentumokon, vagyis a közzétett formában nem létező szerződéseken alapszik, amelyek alapján Pós Péter egyértelműen valótlan megállapításokat közölt mind a hatóságokkal, mind a nyilvánossággal".

A szóvivő hozzáteszi: abban a néhány esetben, amikor a feljelentés alapjául valóban létező jogviszonyok szolgálnak, a Pós Péter által támadott hatályos szerződések kivétel nélkül jogszerű, az MTV Rt. érdekeit szolgáló, pénzügyi szempontból kifejezetten előnyös megállapodások, tehát ebben a vonatkozásban is nyilvánvalóan megalapozatlanok a feljelentő felvetései.

Tájékoztatása szerint a közszolgálati médium november 2-án a Fővárosi Főügyészségnél büntetőfeljelentést tett Pós Péter ellen hatóság félrevezetése és levéltitok megsértése, továbbá ismeretlen tettessel szemben levéltitok megsértése, magántitok jogosulatlan megismerése és üzleti titokra elkövetett gazdasági titok megsértése vétsége miatt, arra hivatkozva, hogy Pós Péter a hatósághoz eljuttatott valótlan állításaival egyidejűleg magánjogi szerződéseket, az MTV Rt.-nek címzett levelet, és több belső elektronikus levelet is nyilvánosságra hozott.

Az elmúlt hónapokban Pós Péter az MTV több szerződésével kapcsolatban tett ügyészségi bejelentést, illetve feljelentést; ezek közül egyesek ügyében - megváltoztatva a kerületi vádhatóság döntését - éppen a napokban rendelt el hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást a Fővárosi Főügyészség.