Márk
13 °C
28 °C

'Az MTV borotvaélen táncol'

2006.11.04. 17:38
Az MTV elnöke, Rudi Zoltán egy konferencián arról beszélt, hogy a köztelevízió ugyan független, de semmi nem garantálja, hogy ez mindig így lesz.

A Magyar Televízióra jelentős szerep hárulhat az országban dúló viták kibeszélésének elősegítésében - mondta a közszolgálati médium és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) pénteki budapesti konferenciáján Rudi Zoltán, az MTV elnöke.

Európában arról cikkeznek és beszélnek, hogy Magyarország példátlan módon megosztott, a szembenálló felek nem állnak szóba egymással; "az MTV betölthetné ezt az űrt, fóruma lehetne a perbeszédek helyett a párbeszédnek" - mondta a vezető, aki az intézmény másfél hónappal ezelőtti ostromakor szobája ablakát betörő követ mutatta fel beszéde közben a hallgatóságnak.

Rudi Zoltán arról beszélt, az országban létezik a véleménynyilvánítás szabadsága, arról azonban vitatkozni lehet, milyen mértékben érvényesülhet a tájékozódáshoz való jog gyakorlása.

Mint mondta, jogi értelemben és a gyakorlatban - személyi garanciákkal - létezik az MTV függetlensége, a problémát az jelenti, hogy költségvetésük tervezhetetlensége miatt folyamatosan borotvaélen táncol az intézmény.

Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója arról beszélt, "Magyarországnak a médiaszabályozásán - ha tetszik, ha nem - változtatnia kell", mivel a tíz évvel ezelőtti elfogadásakor "haladó és korszerű" jogszabály fölött mára eljárt az idő.

"Önálló közszolgálati és hírszolgáltatási törvényben gondolkozunk" - mondta a most folyó munkáról, azt valószínűsítve, hogy a közszolgálati és a tematikus csatornák szerepe növekedni fog, a szabályozás pedig a versenyalapú megközelítés kerül előtérbe.

Mindent újra kell gondolni

A médiahatságba a Fidesz által delegált Szalai Annamária arról beszélt, hogy a teljes hazai médiaszabályozást újra kell gondolni; szerinte a közszolgálati médiumokra vonatkozó törvény mellett olyan megoldást kell kialakítani, amely platform-semlegesen foglalkozik a műsorszolgáltatással.

Karol Jakubowicz médiakutató, az Európa Tanács témával foglalkozó szakbizottságának elnöke arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgálati médiumokról szólva mindenki csupán a rádióra és a televízióra gondol, számításon kívül hagyva az újabb - például az internetes - eszközöket.

Ha ezek az intézmények nem haladnak a korral, könnyen "a nagypapa tévéjévé" vagy kis piaci rést lefedő "ártalmatlan televízióvá" válhatnak, mondta, megjegyezve: "a kereskedelmi televízió a fiatal emberek médiája".