Egy éven belül kész az MTV gyártókomplexuma

2007.12.21. 10:15
Egyelőre a tervek szerint halad az MTV új központjának építkezése az óbudai Kunigunda útján. A központ Magyarország első kifejezetten televíziós célra létrehozott gyártóbázisa lesz, aminek működésével a Magyar Televízió előreláthatóan százmilliós nagyságrendű összegeket takarít majd meg. A felújított 8-as és 9-es stúdiót áprilisban adja át az üzemeltető. A területen korábban mocsár volt.

A tervezett ütemben halad a Magyar Televízió új, óbudai gyártóbázisának építése, mondta el egyebek mellett csütörtöki sajtótájékoztatóján Pákozdy Zsolt, a projektet irányító Millenniumi Média Kft. ügyvezető igazgatója. Közlése szerint a munkálatokban nem okozott fennakadást, hogy több hónapos csúszással írták ki a technikai berendezések beszerzésére a pályázatot, így a munkálatok jövő decemberre befejeződhetnek. Arról, hogy mennyibe kerül a beruházás, még közelítő adatokat sem kívánt közölni. "Az embert mindig érik meglepetések" - mondta, utalva arra, hogy már eddig is kerültek elő korábban nem tervezett feladatok. Az Millenium Média Kft. szerződésben vállalta, hogy 2009 elejétől adja bérbe az MTV-nek a hat modern stúdióból, korszerű archivumokból, szerkesztőségi helyiségekből, irodákból és raktárakból álló komplexumát.

Mocsárra, milliókat takarítva meg

A központ építési munkálatai idén májusban kezdődtek, az MTV jelmez- és bútortárának átköltöztetésére pedig előreláthatóan 2008 utolsó negyedévében kerül sor. Mindezzel párhuzamosan a már meglévő stúdiók felújítása is folyik, szeptemberig lezajlottak a belső felújítási munkák az elektronikus szervizépületben. A tizenkilenc éves épület tűzvédelmi szempontból sem számít korszerűnek, számos belső fal például pozdorjából készült. A felújított 8-as és 9-es stúdió próbaüzeme márciusban kezdődik majd el, és áprilisban adják át az MTV-nek. Az új épületek próbaüzeme a tervek szerint október és december között indul el, a teljes komplexumot pedig 2009 januárjában szeretnék átadni. Bár a kezdeti tervekben nem így szerepelt, a televíziós betontorony felújítása csak ezek után kezdődhet majd el. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a munkálatokat a terület víztelenítésével kezdték, ugyanis korábban mocsár volt a környéken, nem véletlenül hívják a szomszédos területet Mocsáros-dűlőnek.

Az MTV által jelenleg használt 12 ingatlan közül csupán egyetlen épült tévés célra, úgyhogy gyakorlatilag ez lesz az első gyártóbázis Magyarországon. Az épületkomplexumban az irodák 36 ezer, a stúdiók és a technológiai helyiségek mintegy 8 ezer négyzetméternyi helyet kapnak, míg az archívum 2,5 ezer, az összes raktár és szerviz pedig majdnem 14 ezer négyzetméternyi helyet. Előzetes becslések szerint legalább 100 milliót takarít majd meg azzal a Magyar Televízió, hogy a stúdiók, kelléktárak, illetve a szerkesztőségi munkahelyek közel lesznek egymáshoz, így jóval kevesebbet kell majd költeni az épületek közti közlekedésre és a logisztikára.