Judit
2 °C
7 °C

Még mindig nem nyilvánosak az MTV szerződései

2007.05.10. 18:03
A Fidesz és a KDNP szerette volna, a kormánypárti delegáltak viszont leszavazták, hogy ismét legyenek nyilvánosak a köztévé szerződései. 2004-ben már bárki letölthette az MTV honlapjáról az MTV szerződéseit, miután az akkori tévéelnökről kiderült, hogy a feleségétől vásárolt filmeket, ráadásul jóval a piaci áron felül.

A tévékuratórium kormánypárti tagjai leszavazták a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt delegáltjainak azon kezdeményezését, hogy a Magyar Televízió Zrt. és a Magyar Televízió Közalapítvány teljes körben tegye nyilvánossá megkötött szerződéseit. Az előző napi eseményről csütörtökön tájékoztatta a javaslattevők egyike az MTI-t.

"Javaslatunk célja az volt, hogy az adóforintok 10 milliárdjait elköltő, közszolgálati televízió szerződéseibe minden érdeklődő állampolgár - a vonatkozó jogszabályoknak, így különösen az +üvegzseb törvénynek+ megfelelően - szabadon betekinthessen" - áll Szabó László (Fidesz) négyük nevében kibocsátott közleményében.

Hozzátette: ennek elfogadását a Magyar Televízió új székházának folyamatban levő építése és az ahhoz szükséges műszaki berendezések beszerzése különösen indokolta volna.

Tudatta azt is: indítványuk leszavazása után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordulnak; "elhatározottak vagyunk abban, hogy elérjük: a Magyar Televízió által elköltött adóforintok sorsáról mindenki teljes körű tájékoztatást kaphasson".

Már hat-hét hónapja készül az a szabályzat, amely rögzítené, mely adatokat kell közzétenni - nyilatkozta Czeglédi László (MSZP) kuratóriumi elnök, megjegyezve, hogy a munkálatokkal megbízott elnökségi tagok egyike éppen Szabó László.

Szavai szerint minden tag amellett van, hogy a kérdést szabályozzák, mégpedig úgy, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot biztosítsák.

Egyszer már fent voltak

Az MTV szerződései korábban már felkerültek a világhálóra, mégpedig azt követően, hogy 2003 utolsó napjaiban lemondott Ragáts Imre akkori elnök, mivel kiderült, hogy volt felesége üzlettársának cégétől a piaci ár többszöröséért vásárolt filmet.

Akkor döntött úgy a kuratóriumi elnökség, hogy az egymillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket közzéteszik az MTV honlapján. Noha végül csak néhány tucat szerződés főbb adatai kerültek fel az oldalra, a most is hivatalban lévő Rudi Zoltán elnökké választása után ezek is lekerültek onnan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?