Még mindig nem nyilvánosak az MTV szerződései

2007.05.10. 18:03
A Fidesz és a KDNP szerette volna, a kormánypárti delegáltak viszont leszavazták, hogy ismét legyenek nyilvánosak a köztévé szerződései. 2004-ben már bárki letölthette az MTV honlapjáról az MTV szerződéseit, miután az akkori tévéelnökről kiderült, hogy a feleségétől vásárolt filmeket, ráadásul jóval a piaci áron felül.

A tévékuratórium kormánypárti tagjai leszavazták a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt delegáltjainak azon kezdeményezését, hogy a Magyar Televízió Zrt. és a Magyar Televízió Közalapítvány teljes körben tegye nyilvánossá megkötött szerződéseit. Az előző napi eseményről csütörtökön tájékoztatta a javaslattevők egyike az MTI-t.

"Javaslatunk célja az volt, hogy az adóforintok 10 milliárdjait elköltő, közszolgálati televízió szerződéseibe minden érdeklődő állampolgár - a vonatkozó jogszabályoknak, így különösen az +üvegzseb törvénynek+ megfelelően - szabadon betekinthessen" - áll Szabó László (Fidesz) négyük nevében kibocsátott közleményében.

Hozzátette: ennek elfogadását a Magyar Televízió új székházának folyamatban levő építése és az ahhoz szükséges műszaki berendezések beszerzése különösen indokolta volna.

Tudatta azt is: indítványuk leszavazása után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordulnak; "elhatározottak vagyunk abban, hogy elérjük: a Magyar Televízió által elköltött adóforintok sorsáról mindenki teljes körű tájékoztatást kaphasson".

Már hat-hét hónapja készül az a szabályzat, amely rögzítené, mely adatokat kell közzétenni - nyilatkozta Czeglédi László (MSZP) kuratóriumi elnök, megjegyezve, hogy a munkálatokkal megbízott elnökségi tagok egyike éppen Szabó László.

Szavai szerint minden tag amellett van, hogy a kérdést szabályozzák, mégpedig úgy, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot biztosítsák.

Egyszer már fent voltak

Az MTV szerződései korábban már felkerültek a világhálóra, mégpedig azt követően, hogy 2003 utolsó napjaiban lemondott Ragáts Imre akkori elnök, mivel kiderült, hogy volt felesége üzlettársának cégétől a piaci ár többszöröséért vásárolt filmet.

Akkor döntött úgy a kuratóriumi elnökség, hogy az egymillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket közzéteszik az MTV honlapján. Noha végül csak néhány tucat szerződés főbb adatai kerültek fel az oldalra, a most is hivatalban lévő Rudi Zoltán elnökké választása után ezek is lekerültek onnan.