Nem is lesz nagyfelbontású a köztévé

2008.07.31. 12:28
Augusztus elsején indul az m1 és az m2 kísérleti HD-adása, de az olimpián kívül egyelőre nem lesz igazi HD-tartalom. A hagyományos műsorokat szoftveresen nagyfelbontásúvá konvertálják, az első igazi HD-film csak ősszel várható. A teljes műsorkínálat pedig várhatóan csak 2009 végére lesz HD.

Augusztus elsején indul elvileg az m2 nagyfelbontású adása, ezzel párhuzamosan leállnak az analóg jel továbbításával, bár párhuzamosan hagyományos (SD) és HDTV-formátumban is fellövik majd a digitális jelet. Az m1 esetében megmarad az analóg jel, de kísérleti jelleggel itt is megkezdik a HD-jel sugárzását.

Felkonvertálják

A nagy bejelentés azonban egyelőre nem hoz nagy változásokat, ugyanis a köztelevízió a pekingi olimpiai közvetítéseken kívül nem igazán fog HD-tartalmakat sugározni. Az MTV közlése szerint augusztus elsejétől az olimpiáig csak tesztábrákat, mérőjeleket, és kísérleti HD-műsorszámokat sugároz majd az m2, illetve felkonvertálja a hagyományos technikával felvett műsorait.

Hogy mit is jelent a felkonvertált HD-műsor? Hát, hogy a hagyományosnál nagyobb 1920-szor 1080-as felbontást úgy érik el, hogy egyszerűen kettéosztják a PAL-szabvány szerinti adások pixeleit, pont ahogy az olcsóbb fényképezőgépek, amelyek 8-9 megapixelt csikarnak ki egy 3-4 megapixel felbontású érzékelőből. Persze a szoftverek kicsit változtatnak az új pixelek színén, megpróbálva kitalálni, hogy milyen is lett volna a pixel a valóságban, de azért ez közel sem olyan, mint az igazi HD. Az analógnál jobb, a HD-nál azért rosszabb.

Mi a HDTV?

Nagyfelbontású televíziós jel, ami a PAL-rendszerben megszokott 768-szor 576 képpont helyett legalább 1280-szor 720 pixeles felbontásban közvetíti a jelet, és akár térhatású hang továbbítására is képes. A nagyobb, úgynevezett Full HD 1920-szor 1080 pixelt képes megjeleníteni, és már a véglegesítés és a piaci bevezetés előtt állnak az ennél is jobb képminőségű rendszerek.

A felbontások egymáshoz viszonyított aránya. Forrás: Wikipedia

Aztán az olimpia alatt természetesen már valódi HD (szakszóval 1080 interlace, azaz nagyfelbontású, váltott sorfrissítésű)-adásokat láthatnak majd a nézők, de ez nem meglepő, hiszen a kínai állami televízió, a CCTV a világon elsőként állt át a teljes digitális HD-technológiára, és az ötkarikás játékok minden helyszínéről ezzel a technológiával közvetítenek majd.

Átmenetileg csökken

Az olimpia után pedig az MTV fenntartja ugyan a HD adásokat, de a hivatalos álláspont szerint átmenetileg csökkenti azok arányát. A témában kiadott sajtóközlemény szerint elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, egyes saját gyártású vagy koprodukcióban készülő hazai műsorokat, itthoni beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket tervez HD-ban továbbítani a köztelevízió.

Valamivel konkrétabban ez azt jelenti, hogy az olimpián kívül az első nem felkonvertált adás szeptemberben várható, akkor indul az egyelőre Dogstar munkacímen futó rejtélyes műsor, amin minden nap este fél nyolctól kínál majd harminc perces, saját gyártású HD-tartalmakat. Ezen kívül ősszel mutatja be a köztévé Sas Tamás új tévésorozatát, amely már teljesen digitális HD-technikával készült.

Az m1-en sugárzott digitális tartalmakról egyelőre nincs hír, valószínű, hogy a Bajnokok Ligája ezen az adón is nagyfelbontásban lesz majd látható ősztől.

Gyors átállás

„Emellett igyekszünk minél nagyobb hányadban mind saját gyártású, mind vásárolt valódi HD-felbontású filmeket megjeleníteni" válaszolta kérdésünkre az MTV sajtóosztálya.

„2009-től, a Kunigunda utcai felújított stúdiók indulásától növekszik majd a saját gyártású HD műsorok száma, 2009 közepétől, az új székház és stúdiók átadásától pedig minden ott gyártott műsor HD lesz" - áll a kérdéseinkre küldött hivatalos válaszban.

A Magyar Televízió álláspontja szerint az egész folyamat a fekete-fehérről színesre történő átállásra hasonlít, a teljes átállás a színes adásra pedig több mint egy évtizedet vett igénybe, így a HD-ra váltás körülbelül egy éves menete egyáltalán nem mondható lassúnak.

HD mindenkinek

Az MTV tehát a pekingi olimpia alatt Budapesten és környékén kísérleti jelleggel megkezdi mindkét csatorna HD minőségű digitális sugárzását. Az analóg adás (SD) változatlan formában és helyen mindenütt megmarad, a digitális jeleket pedig azoknak a szolgáltatóknak továbbítja a közszolgálati televízió, amelyeknek már van digitális előfizetői csomagjuk. Ilyen a UPC, a T-Kábel, az Antenna Digital és a Hello HD.

A kísérleti adás egy DVB-T HD-dekóder segítségével, tetőantennával vagy szobaantennával is ingyenesen fogható lesz majd.

Novembertől pedig az Antenna Hungária digitális földfelszíni hálózatán várhatóan mind a két csatorna HD változata elérhető lesz az ország területének 59 százalékán.