Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

MTV: Tárgyilagos volt a Kádár-film

2006.11.07. 15:40
A Munkáspárt szerint a diktátor életéről szóló dokumentumfilm elhalgatta a teljes igazságot, és ezért méltatlan a közszolgálati televízióhoz. Az MTV szerint tényszerűek, tárgyilagosak és kiegyensúlyozottak voltak.

A Magyar Televízió (MTV) szóvivője szerint mind a kifogásolt, Kádár Jánosról szóló műsor, mind a műsorfolyam egésze megfelelt a sokoldalúság, tényszerűség, időszerűség, tárgyilagosság és kiegyensúlyozottság követelményeinek.

"A filmet június 16-án vetítettük először és akkor senki sem emelt kifogást ellene. A csütörtöki adás már az ismétlés volt" - jegyezte meg Holub Katalin.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 hétfőn jelentette be, hogy tiltakozik és vizsgálatot kér a Magyar Televízióban múlt héten sugárzott, Kádár János utolsó beszédét feldolgozó adás miatt, mivel "ez a film már a téma megválasztásával is, de annak megszerkesztésével mindenképpen tendenciózusnak, egyoldalúnak minősíthető".

A Fratanolo János pártelnök által jegyzett levél szerint a dokumentumfilm mint műfaj a tények objektivitásra törekvő feldolgozását ígéri a nézőknek, miközben a kifogásolt alkotás a beszéd elhangzásának körülményeiről, Kádár János egészségi állapotáról nem tájékoztatott megfelelően.

"A film bemutatása ilyen körülmények között véleményünk szerint méltatlan a közszolgálati televízióhoz és Kádár János mint a XX. század kiemelkedő történelmi személyiségéhez" - írja, konkrétumok említése nélkül, egyben azt kérve, az MTV sugározzon - meghívott szakértők, kutatók, írók részvételével - egy olyan adást főműsoridőben, amelyben Kádár János politikai tevékenységét objektív módon lehet bemutatni.

Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn azt közölte az MTI érdeklődésére: egyelőre nem tud nyilatkozni a témában, mivel sem a kifogásolt műsort, sem az annak kapcsán érkezett beadványt nem látta.