Megépül végre az MTV új székháza

2007.03.03. 00:23
A közszolgálati televízió nem vette meg, csak negyven évre bérli az új székházat, és gyártóbázist, amit az MTV saját területén épít majd fel a Millenniumi Média Kft. A most aláírt szerződés szerint a hatvanezer négyzetméteres új MTV- központnak 2009-ig kell megépülnie.

Aláírták a Magyar Televízió és a Millenniumi Média (MM) Kft. képviselői pénteken azt a hosszú távú ingatlanbérleti szerződést, amely alapján az MTV a III. kerületi, Bojtár utcai ingatlankomplexumba költözik - tájékoztatták a felek közleményben az MTI-t a nap folyamán.

Mint tudatták, a szerződés huszonkettő plusz tizennyolc évre szól. A Magyar Televízió az első szakasz letelte után dönthet arról, hogy folytatni kívánja-e a bérleti jogviszonyt az MM Kft.-vel. Az éves bérleti díj megjelölése nélkül a felek annyit közöltek, havonta és négyzetméterenként átlagosan 10,74 euró az óbudai ingatlan fajlagos bérleti díja, míg 3,68 euró az üzemeltetési díj, az irodaterület bérleti díja pedig 11,4 euró.

Emlékeztettek arra, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének két tavalyi döntése alapján 2007. január 12-én indított közbeszerzési eljárást a kérdésben az MTV; ez hét tárgyalási forduló után - a kuratóriumi elnökség február 15-ei jóváhagyásával - zárult le.

Üzemeltetés is

Tájékoztatásuk szerint a szerződésben, amely kiterjed az ingatlanhoz kapcsolódó üzemeltetési szolgáltatásokra is, az MM Kft. vállalta, hogy 2009-től bérbe adja az MTV-nek a hat modern stúdióból, továbbá korszerű archívumból, szerkesztőségi helyiségekből, irodákból és raktárakból álló, felújított és kibővített Bojtár utcai ingatlanát, amit a jelenlegi, mintegy 40 ezer négyzetméter másfélszeresére bővítenék.

"A technológia beszállítására és üzemeltetésére a megállapodás nem terjed ki" - jelezték, emlékeztetve arra, hogy az MTV most 20, döntően bérelt ingatlanban működik, amelyek közül 12 Budapest öt különböző kerületében található, "az egymástól távol lévő bérlemények ráadásul alkalmatlanok a minőségi közszolgálati műsorszolgáltatási feladatok hosszú távú ellátására".

A közlemény szerint a költözés után a mostaninál mintegy tízezer négyzetméterrel kisebb ingatlanterületet használ a közszolgálati médium, "miközben 100 milliós nagyságrendben csökken az az összeg, amelyet az MTV jelenleg fizet közlekedési és hírközlési költségként".

Megfogalmazásuk szerint a bérleti szerződés eredményeként az MTV egy olyan integrált cégközpont és gyártóbázis bérlője lesz, amely műsorkészítési, technológiai és logisztikai szempontból egyaránt megfelel a legújabb követelményeknek.

Az új bérleti konstrukció révén az MTV a teljes gyártási, irányítási és adminisztrációs tevékenységét egy korszerű ingatlanegyüttesbe, a korábbi kormányhatározatok által kijelölt óbudai helyszínre koncentrálja.

A két érintett társaság nyilatkozattételre felhatalmazott munkatársai későbbre ígértek választ a bérleti díj éves összegével kapcsolatos kérdésre.

A kuratóriumi elnökség megkérdezett tagjai részint információhiányra hivatkozva hárították el a hírügynökség bérleti díjjal kapcsolatos érdeklődését, illetve annak megválaszolását, hogy a fizetendő bérleti díj hogyan aránylik a most fizetett összeghez, részint pedig azt közölték: az MTV jogosult nyilatkozni a szerződéskötésről.

Rudi Zoltánt, a Magyar Televízió elnökét az MTI-nek az esti órákig többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie.

Évek óta várnak

Az MTI két héttel ezelőtti információja szerint a munkálatok a már most is működő 8-as és 9-es stúdió felújításával vennék kezdetüket, az első új beköltözők egy év múlva érkezhetnének a Bojtár utcába, az utolsó csoport pedig 2008 utolsó napjaiban hagyná el a Szabadság téri székházat.

November 22-én vált ismertté, hogy eredményesen zárult a Magyar Televízió székházának felépítésével és üzemeltetésével megbízott cég eladására a tulajdonosi jogokat gyakorló a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által kiírt tender.

A kormány 2004 nyarán döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, Óbudán, a Bojtár utcában. Az építkezés és a technológiai fejlesztés költségét akkor mintegy húszmilliárd forintra becsülték.

2005-ben több határozatában döntött arról, hogy a Millenniumi Média Kft. tulajdonában álló ingatlanon valósuljon meg az MTV új székháza és gyártóbázisa.

Kanadaiak vették meg

Az MTV Szabadság téri éületét még 1999-ben adták el az ÁPV Rt.-nek, amely mintegy 6 milliárd forintot fizetett az ingatlanért. A vagyonkezelő ezt követően többször próbálkozott az épület értékesítésével, de mivel körülbelül ekkora összeghez szeretett volna jutni, nem sikerült az értékesítés.

A vevőt, a 3 millió forint jegyzett tőkéjű Palace 17-et 2005 áprilisában alapították, legnagyobb tulajdonosa jelenleg a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Burdock Investment Holding Corp. , amely tavaly júliusban váltotta a kanadai Burdock Corporation Ltd.-t. A cég 2006 elején fizette ki a teljes vételárat az épületért, amelyben az MTV távozása után valószínűleg luxushotel nyílik majd.