Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Az MTV dolgozói szerint itt a végromlás

2008.07.17. 15:16
Kétszázötven dolgozó helyett csak nyolcvanhattól válik meg az MTV, az üzemi tanács szerint azonban így is nagyon kevesen dolgoznak a köztévénél, Európa szégyene vagyunk. A tanács követeli, hogy a kialakult helyzet miatt vonják felelősségre az intézmény vezetőit.

Az MTV üzemi tanácsa szerint európai sereghajtó lett az MTV. Az intézmény jövőjét féltők a közleményükhöz mellékelt grafikonsoron azt is érzékeltetik, hogy mind létszáma, mind forrásai tekintetében az utolsók közt van az MTV: csak a jóval kisebb lélekszámú balti államokat és az ötmilliós Szlovákiát előzi meg ezekben a mutatókban.

Az MTV hétfőn jelentette be, hogy - szemben a tervezett 250-es keretszámmal - a menedzsment és az üzemi tanács képviselői által aláírt megállapodás szerint 86 dolgozóját bocsátja csak el a társaság, ebből azonban csupán tíz fizikai dolgozó van, a többiek a műsorgyártás területéről kerülnek utcára.

"A jelenlegi létszám-, és finanszírozási politika a végromlásba vezethet"- áll az üzemi tanács által a megállapodáshoz fűzött, az MTV vezetői által alá nem írt záradékban, amely a most megkötött alkut "az elbocsátások hatásait enyhítendő megállapodásnak" nevezi.

Egyben hangsúlyozzák: "a Magyar Televízió vezetői elbocsátanak, mert nem tehetnek mást", többi között azért, mert a büdzsé "nem finanszírozza a szükséges mértékben a Magyar Televíziót".

Az üzemi tanács szerint "a Magyar Televíziónak változatlanul nincs jövőképe", hiányzik mind a közép-, mind a hosszú távú stratégia, "nem tudjuk, milyen feladatokat akarunk ellátni öt év múlva", így azt sem, ehhez hány munkatársra van szükség. Emellett követelik "mindazon vezetők határozott felelősségre vonását, akik az új épületbe költözésig a most elbocsátottak helyett új munkatársakat vesznek fel".

Még így is túl sokan

Az MTV-ben a 2006-os leépítések után is még több mint 1400-an dolgoznak (a külsős beszállítók munkatársai nélkül), ez a hasonló költségvetésből dolgozó országos kereskedelmi tévékkel összevetve irracionálisan nagy szám, hiszen például a Tv2 még legnagyobb beszállítóival (köztük az Interaktívval) együtt is mindössze 500 embert foglalkoztat.

Igaz ugyan, hogy az MTV létszáma az európai közszolgálati televíziókhoz viszonyítva alacsony, de ha összevetjük a dolgozók létszámát a fenntartott csatornák számával, akkor már korántsem annyira egyértelmű az MTV helyzete. Míg például magyar közmédiában három tévécsatornát (m1, m2, és Duna Televízió) és hat rádióadót 3500 emberrel működtetnek, addig az angol BBC-nél 21 ezer alkalmazott több mint tíz tévécsatorna és hetvenhárom különböző rádióadó műsorát készíti, nem is beszélve a több tucat különböző portálról, amely 33 nyelven kínál tartalmakat.