Éjfélkor lejár az MTV négymilliárdos hitelének határideje

2006.08.31. 16:18
Akár csődeljárást is indíthatnak a köztévé ellen, ha a kormány nem lép a hitel kifizetésének ügyében. A Pénzügyminisztériumban egyelőre csak annyit mondtak, hogy biztosítják a köztévé működési feltételeit. Az MTV-re rájár a rúd, októbertől egyelőre nincs működési engedélye és jövőre már a székháza is bizonytalan.

Nincs hivatalos tudomásuk a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségi tagjainak arról, hogy a kormány lépéseket tett volna a közszolgálati médium csütörtök éjfélkor lejáró négymilliárd forintos hitelének ügyében - nyilatkozta a testület több tagja az MTI-nek.

A működést nem fenyegeti veszély

"A magyar kormány hozta ilyen helyzetbe a Magyar Televíziót: ha be akarja dönteni, úgy döntse be, és menjen Brüsszelbe magyarázkodni, ha nem akarja, intézkedjen" - mondta az egyik kuratórium tag.

"A köztévé a banki kölcsön kamatait mindig időben befizette, a tőkerészről azonban a Pénzügyminisztérium dönt. A kormány ígérete szerint olyan megoldást találnak, hogy az MTV ne veszítse el pályázati jogosultságát" - nyilatkozta az Indexnek Holub Katalin sajtószóvivő.

A Pénzügyminisztérium szóvivője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az MTV működési feltételeit a kormány biztosítani fogja, ám, hogy ez mit jelent - a hitel kifizetését vagy átütemezését - arról Kőszegi Márk nem nyilatkozott. A minisztériumban "dolgoznak az ügyön", a döntés jövő hétre várható. Kőszegi azt azonban hozzátette, a PM nem számít arra, hogy csődeljárás indulhat a köztévé ellen.

Nem tervezték kifizetni

Rudi Zoltán július végén beszélt arról, hogy az MTV saját anyagi erejéből nem tudja visszafizetni két éve felvett hitelt; "az idei költségvetésünkbe ezt a kiadást nem terveztük be" - fogalmazott. "A 2003-as évet finanszírozta a kormány a következő évben azzal, hogy garanciát vállalt a kölcsönre" - emlékeztetett a tévéelnök.

Rudi szerint egy, a Bojtár utcai televíziós bázis melletti, az MTV korábbi vezetése által eladott telek visszaadásával teremtette meg a kormányzat a hitelfelvétel fedezetét, a tulajdonba adás azonban "még várat magára". "Vagy meghosszabbítjuk a hitelt egy-két évvel, és ehhez kapunk kormánygaranciát, vagy az Országgyűlés, mint tulajdonos, a korábbi évek hiányos garanciáját most megoldja, vagy a telep lesz a fedezet" - mondta a lehetséges megoldásokról akkor Rudi Zoltán.

Néhány nappal később Czeglédi László, a közszolgálati médiumot felügyelő kuratórium elnöke azt közölte az MTI érdeklődésére: a problémáról a "pénzügyminiszter úr tud, és úgy tájékoztatott, hogy kormányhatározat-tervezetet készít elő ez ügyben".

Halmozott córesz

Nemrégiben felmerült, hogy a kormány csak egyetlen közszolgálati tévét tartana fent a jövőben. Az MTV létét nemcsak a négymilliárdos hiány fenyegeti, hanem az is, hogy még nem hosszabbították meg az októberben lejáró, tíz éve kiadott működési engedélyét.

Az MTV-nek a Duna TV alá való beszervezését az is indokolná, hogy a Tőzsdepalota kanadai tulajdonosa bejelentette, jövőre piaci alapokra helyezi az épület bérbeadását az MTV-nek, amelynek addig minden valószínűség szerint nem épül fel az új székháza.

Az MTV működésével kapcsolatosan éles hangú levelet írt a magyar kormányfőhöz a televíziók és rádiók európai szövetsége (EBU). Arne Wessberg szerint egyetlen uniós tagállamban sem olyan rossz a közszolgálati televízió helyezete, mint Magyarországon. A levél szerint az MTV-ben túl nagy a politikai befolyás és a függetlenség minimuma sem teljesül.