Megint kitiltják Aczél Endrét a Napkeltéből

2008.02.15. 11:41
Aczél Endrét egyszer már eltiltották a Napkeltéből, mert az MTV szerint összeférhetetlen, hogy a köztévében és a Klubrádióban is vezet műsort. A március 4-én leköszönő tévéelnök viszont most megint bekeményített.

Számolják fel a tavalyi év második felében folytatott vizsgálat által feltárt összeférhetetlenségeket - szólította fel a csütörtökön a Magyar Televízió főszerkesztőit és igazgatóit Rudi Zoltán elnök.

A Dobos Menyhért közéleti igazgató ezen utasítás alapján újból felszólította Gyárfás Tamást, a Napkelte producerét, hogy vegye le a képernyőről azokat a műsorvezetőket, amelyek más elektronikus médiában is dolgoznak.

Aczél nem

Az MTI birtokába jutott levél szerint Dobos felhívja Gyárfás figyelmét arra, hogy a már korábban jelzett jogi állásfoglalással összhangban továbbra is fenntartja, hogy Aczél Endre foglalkoztatási és politikai összeférhetetlensége fennáll.

Ezért ő a jövő héttől Aczél nem vezetheti a műsort; "a döntésig a jelenleg is a Napkeltében szereplő műsorvezetők közül kell megoldani Aczél Endre helyettesítését" - közli.

Az igazgató azzal érvelt, hogy Aczél Endre Klub rádióban végzett műsorvezetői tevékenysége, függetlenül az egyes érintett műsorszámok jellegétől, típusától "teljes mértékben azonosnak tekinthető" a Napkeltében elvégzettel.

"A két különböző műsorszolgáltatónál betöltött műsorvezetői státusz a néző számára összemosódhat", a Klubrádióban végzett tevékenysége "befolyásolhatja a Nap-keltében ellátott műsorvezetői funkció nézői megítélését" - fogalmaz a levél.

Dobos Menyhért szerint ráadásul "Aczél Endre Népszabadságban publikált írásai ugyancsak befolyásolhatják a nézőket a Magyar Televízió megítélésében".

Dobos Menyhért egyben javaslatot is tesz "Aczél Endre műsorvezető úr pótlására", felvetve Szaniszló Ferenc, Süveges Gergő, Horváth Szilárd, Feledy Péter, Nagy György, Palcsó Brigitta, Dombóvári Gábor és Sugár Ágnes személyét.

Nem csak a tévék

A közmédium sajtóosztálya közölte, hogy végéhez közeledik az az átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat, melyet 2007 őszén rendelt el a Magyar Televízió elnöke a Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzat előírásai alapján.

Közlésük szerint az MTV tavaly tavasszal leköszönt kuratóriumi elnöksége azon a többségi véleményen volt, hogy "összeférhetetlenség akkor áll fenn, ha belsős vagy külsős munkatárs az MTV versenytársának tekinthető más televíziónál dolgozik, illetve ott fejt ki olyan politikai véleményt, amely veszélyeztetheti az őt foglalkoztató MTV pártatlanságát".

Az új testület "több ülésén viszont a kurátorok egy része kifejtette, hogy a szabályzat szó szerinti értelmezése alapján nemcsak más televíziónál, hanem rádiónál végzett műsorkészítői tevékenység, illetve semmilyen politikai szerepvállalás nem engedhető meg az MTV munkatársainak".

Egyszer már eltiltották

Tavaly szeptemberben már egyszer letiltotta Aczél Endrét a Magyar Televízió, ahogy Orosz Józsefet is, mivel mindketten műsort vezetnek a Klubrádióban is. Akkor mindkét műsorvezető felajánlotta lemondását Gyárfás Tamásnak, viszont végül csak Orosznak kellett távoznia, mivel a producer úgy ítélte meg, hogy a félreállás csak Orosz József esetében szükséges.

Az MTV-ben folyó vizsgálat is úgy látta még akkor, hogy Aczél más munkái nem összeférhetetlenek a reggeli műsorvezetéssel. Orosz esetében viszont az sem volt szerencsés, hogy a Klubrádió emblematikus figurája nemrégiben felajánlotta szolgálatait az MSZP-nek. Gyárfás akkor azt nyilatkozta, hogy emiatt nehéz lenne elhitetni bárkiről, hogy egyik nap pártszínekben kommunikál, másnap pedig fel tudja ölteni magára a pártatlanság mezét.

A Nap-kelte két műsorvezetőivel 2006 ősze óta vannak problémái a produkciót irányító Gyárfás Tamásnak, amikor a Fidesz és a KDNP bojkottba kezdett, és lényegében személyüket hozta fel indokként, amiért politikusai távol maradnak az MTV műsorától.