A Napkelte műsorvezetői nem értik az MTV-t

2007.09.21. 01:46
Aczél Endre és Orosz József állítólag nem értik, hogy miért ne szerepelhetnének más elektronikus médiumokban. Az MTV-ben hónapok óta folyik az átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat, amin most fennakadt a Napkelte három műsorvezetője. Bakáts Tibor távozik a Tilos Rádiótól, hogy az MTV-nél dolgozhasson, a többiek vitattá „a felvetés realitását”.

Péntekig kell nyilatkoznia a Napkelte három műsorvezetőjének - Aczél Endrének, Bakács Tibornak és Orosz Józsefnek - hogy áll-e fenn esetükben összeférhetetlenség - nyilatkozta a Magyar Televízió reggeli műsorának producere csütörtökön az MTI-nek. Az MTV tájékoztatása szerint mindez egy átfogó vizsgálat része.

Vitatják a realitást

Gyárfás Tamás producer elmondta, legutóbb - második alkalommal - hétfőn hívta fel levélben Dobos Menyhért közéleti igazgató, hogy a "hozzá érkezett utasítás" alapján kérje tőle a három képernyős nyilatkozatát arról: van-e a köztévés szereplésükkel az MTV szabályzata szerint összeegyeztethetetlen tevékenységük.

A producer közlése szerint az írás példaként a Népszabadságot, a Klubrádiót, a Magyar ATV-t és a Tilos Rádiót említette, és Dobos Menyhért közölte azt is, hogy ha szeptember 21-ig nem kap választ, "új műsorvezetőkről szükséges gondoskodni" e három ember helyére.

Tájékoztatása szerint Bakács Tibor már korábban jelezte: távozik a Tilos Rádiótól, míg a másik két műsorvezető "nem egyértelműen reagált, hanem vitatta a felvetés realitását".

Addig ne szerepeljenek

Az MTV csütörtök kora esti sajtóközleménye szerint csaknem egy hónapja zajlik átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat a társaságnál, mivel a cég álláspontja szerint fel kell számolni minden fennálló összeférhetetlenséget.

Az eljárás keretében valamennyi belsős és külsős műsorkészítőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem végez máshol olyan tevékenységet, ami a 2002 augusztusában elfogadott Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzata (KMSZ) szerint összeférhetetlen az MTV-ben ellátott feladatával.

A közlemény szerint a három műsorvezető "nem küldte el határidőre az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, ezért az illetékes főszerkesztő múlt pénteken, majd csütörtökön "újra arra kérte Gyárfás Tamás producert, hogy amíg a nyilatkozatok nem érkeznek meg, addig ne őket, hanem a többi műsorvezetőt foglalkoztassa".

Az ellenzék is támogatja

Szabó László, a Magyar Televízió Közalapítvány elnökségének egyik, Fidesz által delegált tagja a hírügynökségnek ugyanakkor arról beszélt: ellenzéki kurátorok "régóta" napirenden tartják a testületben az összeférhetetlenség kérdését.

Szabó László hangsúlyozta: egyetért a menedzsment e lépésével és szeretné, ha a kuratóriumi elnökség jövő szerdai ülésén tájékoztatást kapnának arról, mi történt az ügyben; ugyanakkor reméli, hogy a jövőben senki nem kerül úgy a Magyar Televízió képernyőjére, hogy esetében akárcsak felmerül az összeférhetetlenség gyanúja.

Más is összeférhetetlen?

A kurátortársa által elmondottakra reagálva Kozák Márton SZDSZ-delegált azt közölte az MTI-vel, visszásnak tartja: hogy "miközben az elnökség egyes tagjai műsorvezetők összeférhetetlenségét tárgyalják, a kuratórium elnökhelyettesének nyilvánvaló összeférhetetlenségét szó nélkül hagyják".

"Érthetetlen, hogy a közalapítvány ellenzéki többségű ellenőrző testülete hónapok óta nem hajlandó dönteni Balogh László összeférhetetlenségéről" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a kuratóriumi elnökhelyettes - aki ellen ő maga kezdeményezett ilyen eljárást - a napokban is mint szegedi önkormányzati KDNP-képviselő nyilatkozott a médiának.