Letiltotta Oroszt és Aczélt az MTV

2007.09.21. 21:26
Orosz József és Aczél Endre sem döntötte el határidőre, hogy az MTV-t vagy a Klubrádiót választják-e, ezért hétfőtől nem vezethetik a Napkeltét. Az MTV eddig csak azt nem engedte, hogy más tévéadón is feltűnjenek képernyős arcai, de ezt most kiterjesztették a többi elektronikus médiára is.

A jövő héten sem Orosz József, sem Aczél Endre nem vezeti majd a Nap-kelte műsorát, mivel nem tették meg összeférhetetlenségi nyilatkozatukat - közölte a Magyar Televízió sajtóirodája.

A Napkelte három műsorvezetőjének: Aczél Endrének, Bakács Tibornak és Orosz Józsefnek péntekig kellett nyilatkoznia arról, hogy esetükben fennáll-e összeférhetetlenség, vagyis van-e a köztévés szereplésükkel az MTV szabályzata szerint összeegyeztethetetlen tevékenységük. (Bakács Tibor már korábban jelezte: távozik a Tilos Rádiótól, Orosz József és Aczél Endre azonban még nem nyilatkoztak, hogy a közszolgálati tévét, vagy a Klubrádiót választják-e, ahol mindketten saját beszélgetős műsort vezetnek).

"A sajtóban kibontakozott vita ellenére az együttműködési szándék mindkét fél részéről erős. Ezt bizonyítja az is, hogy a Napkelte producere szerint foglalkoznak a kérdéssel, és mivel összeférhetetlenségi nyilatkozatukat még nem tették meg, jövő héten sem Orosz József, sem Aczél Endre nem vezeti majd a Napkelte műsorát" - írja közleményében a sajtóiroda.

A kommünikében emlékeztet arra, hogy amennyiben felmerül az összeférhetetlenség gyanúja, az MTV etikai bizottsága vizsgálja az esetet, és minden kollégánál az összes körülményt mérlegelve, a vizsgálat eredményét javaslattal kiegészítve adja át a vezetőnek. Mint a sajtóközlemény írja, ha a nyilatkozattétel után felmerül az összeférhetetlenség, az egyedi vizsgálatok folyamatosan zajlanak.

A közlemény kitér arra is, hogy az összeférhetetlenséget korábban csak a konkurens televíziós társaságokra vonatkoztatták, de most kiterjesztették minden más műsorszolgáltatóra is.

"Ez az oka annak, hogy a korábban egyes esetekre korlátozódó észrevételek megvizsgálása után augusztusban átfogó, mindenkire kiterjedő vizsgálat indult" - zárul az MTV közleménye.

Az Index információi szerint a Napkelte tiszteletben tartja az MTV döntését, ezért hétfőn Orosz József helyett Pallagi Ferenc, szerdán Aczél Endre helyett meg Bánó András vezeti majd a Napkelte műsorát.