Hólyaghúzás

2006.01.25. 04:20
- A hideg kiráz, ha elképzelem, hogy ez az ember viccel - mondta nekem valaki Sváby Andrásról, és szó mi szó, ő nem a humorával lett híres, sőt azok a naplós poénok is olyanok, hogy előre kéne jelezni a képernyőn, achtung, 20 másodperc egy rettenetes tréfáig. Most meg az ajánló szerint egyenesen levetkőzi megszokott komolyságát - órákig azért nem kell ehhez gombolkoznia -, és beleveti magát a mókázásba szügyig.

nem kell odakommentálni, hogy "a következő bolygón a hiú lakott"
Ennek ellenére a terjengős és ragozhatatlan című műsor annyira nem is rossz, mint amilyen lehetne, sőt a szignálban piros mackóban, Győzikét idézve majomkodó Sváby a felvételeken háttérszereplő csak. Az, hogy Havas Henrikre ráeresztenek egy csomó olyan, kettes szintű statisztát, aki improvizálni is képes, kénytelen-kelletlen is produkál némi helyzetkomikumot. Semmi kegyetlen tréfa persze, semmi explicit megszégyenítés; mainstream viccelődés ez, de hát ha az áldozat ekkora hólyag, akkor elég annyit megbeszélni a beavatottal, hogy majd jól ne ismerje fel, és nem kell odakommentálni, hogy "a következő bolygón a hiú lakott".

Sváby látható szerepe annyi, hogy az események után fapofával végighallgassa az áldozat beszámolóját, és ne röhögje el magát azonnal. Azt se könnyű ám megállni, tudja mindenki, aki űzött már hosszabb távú tréfát barátaival. Meg nyilván benne van a szervezésben is, de ötletek dolgában szerencsére van forrásanyag, hiszen ugyanez a műsor három éve megy Amerikában. Na meg aztán volt egy Kész átverés show is pár évig, továbbá egy Micukó sokkal rövidebb ideig.

Senkit nem fognak sérvvel megműteni, ha megnézi az Nem a te napod-at. (Na ugye, milyen hülye cím! Eleve megfosztották a köznevesülés lehetőségétől, még a tárgyragot se bírja el, nemhogy olyan szép továbbképzést, mint a fókusznyik, akit azóta egészen kormányszóvivővé képeztek tovább.) Nem az az elemi röhej, mint amikor Hofi Géza először kommunistázott egy finomat. De pihenésképp mosolyogni lehet rajta, mindenképp könnyebben, mint Sas Józsefen, mert nincsenek totál humortalan részek, az alapvető kandikamera-helyzetkomikum végig benne van: Havas nem tudja, hogy játék, mi meg tudjuk. Már ez is jelentős fejlődés a kertévés humorfronton, ahol manapság a Heti hetessel - orbánorbán, rohadékorbán! -, Sastapssal, Miriggyel meg az egyre fáradó Baginacsa Ivánolivérrel kell beérnünk. És végül is ez egy szórakoztató műsor, nem az ítéletnap lovassága, úgyhogy az se nagy baj, ha a végén a színvallással és ölelkezéssel visszaáll a hamis, hazug máz sértetlensége: igen, Henrik, tényleg nonszensz, hogy téged ne ismerjen fel minden magyar biztonsági őr. Az is épp elég vicces nekem, a megnyugvás, a felmentés az önvizsgálat alól; és szerencsére én döntöm el, melyiken nevetek jobban.

Sokan nézték
2 millió 115 ezer 216 néző volt kíváncsi az AGB-Nielsen adatai alapján arra, hogy Sváby András és csapata hogyan veri át egy egész napon keresztül Havas Henriket. A kétéves munkával, a legnagyobb titokban készített sorozat induló adása közel kétszer annyi nézőt vonzott, mint a vele egy időben kezdődő RTL-es sorozat, A Grace Klinika (1 millió 194 ezer 691 néző).

A Nem a Te napod után vetített Üvegtigris című film még nagyobb sikert ért el. Rudolf Péter filmjét 1 millió 438 ezer ember nézte meg, ami több mint a duplája az RTL Klub nézettségének.