Tovább huzakodnak a Névshowron

2005.09.16. 15:40
Az MTV és Hajdú Péter is tovább küzd a Névshowrért. Egy hozzánk eljutatott email szerint az MTV alelnöke is Hajdú szellemi termékének tekinti a szülinapos haknisztárokat köszöntő műsort.

"Mély megdöbbenéssel olvastam a sajtóban megjelent cikkekben Rudi Zoltán nyilatkozatát, miszerint a Névshowr az MTV tulajdona. Ha ezt elnök úr komolyan mondta, akkor drámai a helyzet, mert a Magyar Televízió elnöke nincs tisztában a szerzői és licence jogokkal" - áll abban a sajtónyilatkozatban, amelyet Hajdú Péter, a show producere és műsorvezetője eljuttatott az Indexhez.

"A Névshowr kitalálója, jogtulajdonosa, létrehozója én vagyok. 2001- ben én mentem a Magyar Televízióba a műsorötlettel, és nem az MTV keresett meg azzal, legyek a producere és műsorvezetője egy általuk kitalált shownak" - nyilatkozta az Indexnek Hajdú, aki szerint bírósági iratok bizonyítják az igazát.

Hajdú szerint az MTV vezetése is tisztában van azzal, hogy a Névshowr az ő szellemi tulajdona, ezt támasztja alá az a szerkesztőségünkbe eljuttatott email is, amelyben Simon András, a közszolgálati televízió alelnöke Hajdú Pétert megszólítva a következőket írja:

"A NéwshowR a Te találmányod, a Te műsorod, és tőled, a Te szenvedélyes és odaadó munkád miatt sikeres". A levélben Simon András az MTV legnézettebb műsorának nevezi a Névshowrt, bár megjegyzi, hogy a műsor nézőinek 23,3 százaléka ötven és hatvan év közötti, míg 48.9 százaléka 60 évesnél is idősebb.

Hajdú Péter még szerdán jelentette be, hogy minden kapcsolatot megszakít az MTV-vel, mert több hónapi egyeztetés után sem sikerült megállapodniuk a Névshowr folytatásáról, mivel a közszolgálati televízió vezetése közel harmadával akarta csökkenteni a műsor költségvetését, ráadásul Hajdút el akarták távolítani a műsorvezetői posztról.

Az MTV szerdán közölte, hogy saját műsorának tekinti a Névshowrt, és pénteken eljutatott közleményében azt állítja, hogy a csatorna a Névshowr című műsort gyártó céggel olyan műsorgyártási szerződést kötött, amely szerint a Magyar Televízió a Névshowr szerzői jogvédelem alá tartozó minden lehetséges felhasználási módjának jogát, térben és időben korlátlanul és kizárólagosan megszerezte.

A közszolgálati televízió és Hajdú Péter közti esetleges jogi viták még akkor is megakadályozhatják a műsor más csatornához szerződését, ha később mégis kiderülne, hogy Hajdú Péter a show tulajdonosa, hiszen valószínűleg egyetlen kereskedelmi adó sem vállalná a perrel járó kockázatokat.

Hasonló történt például a Cappuccino című reggeli rádióműsorral, amit a két műsorvezető, Boros Lajos és Bockhor Gábor, illetve a Danubius Rádió is sajátjának tekintett, a bíróság később a műsorvezetőknek ítélte a jogokat, de addigra már a márkanév értéktelenné vált.