Múzeumot kaptak a hírek

2008.04.09. 08:55
Pénteken nyílik az újságírás monumentális múzeuma Washingtonban. Az interaktív kiállítás 73 milliárd forintba kerül, és régi címlapok mellett szétlőtt híradós kocsival meg valódi műholddal várja a látogatókat.

Tíz év munkája és 450 millió dollár (73 milliárd forint) értékű beruházással monumentális új sajtómúzeum, a news és a museum szó összevonásából alkotott neve szerint Newseum épült fel Washingtonban: a korábbi sajtómúzeum egy jóval kisebb épületben működött, főleg a szakmát érdekelte, az új intézmény az amerikai főváros múzeumi negyedének egyik turistacsalogató nevezetessége lesz.

A hivatalosan pénteken felavatandó Newseum látogatója sok ezer történelmi címoldallal, több száz órányi filmfelvétellel ismerkedhet majd meg, interaktív játékokban vehet részt a 14 kiállítási útvonalon, a tizenöt konferenciateremben, két filmstúdióban.

A múzeum tervét az USA Today című napilap alapítója, Al Neuarth kezdeményezte, és az általa létrehozott Freedom Foundation (Szabadság Alapítvány) valósította meg. Az alapítvány célja a szólásszabadság és a szabad sajtó védelme.

Az épület márványhomlokzatán hatalmas betűkkel az amerikai alkotmány 1. számú módosításának szövege olvasható, amely kimondja, hogy az amerikai törvényhozás nem szavazhat meg olyan jogszabályt, amely korlátozza a szólásszabadságot.

A múzeumba belépve a látogató először egy hatalmas átriumtérbe jut, amely "Az információ nagyterme" nevet viseli: mennyezetére erősítve egy tévétársaság helikoptere és egy hírközlő mesterséges hold függ, a modern hírközlés jelképeként.

Innen nyílik a történelmi címlapok galériája, ahol több mint 350 újság emlékezetes elsőoldalas szenzációi láthatók, köztük a Baltimore News Post 1939. szeptember 1-i száma, amely "Hitler megtámadta a lengyeleket" címmel adott hírt a második világháború kitöréséről. A vérzivatar végét a Los Angeles Times 1945. augusztus 15-i száma a japán fegyverletétel nyomán egyetlen szóval jelentette be: "Béke".

2001. szeptember 11-i terrortámadást felelevenítő kiállításán a múzeum bemutatja a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának csúcsán elhelyezett műholdvevő antenna maradványait. A látogatók megrázó filmet tekinthetnek meg a drámai nap eseményeiről.

Személyes emlékek, dokumentumok százai is megelevenítik az amerikai sajtó nagy pillanatait. Kiállították például Ernest Hemingway 1944-es sajtótudósítói igazolványát, amelyet a nagy író akkor használt, amikor a második világháború európai harcairól küldött sajtójelentéseket. Látható a Time magazin egyik terepjárója, amelyet a balkáni háborúk idején Szarajevóban lyuggattak ki a puskagolyók, vagy például a Fehér Házba akkreditált Helen Thomasnak piros pulóvere: mindig ezt viselte, hogy az elnök könnyen felismerhesse a sajtóértekezleteken.

De nemcsak a sajtó dicsőséges pillanatait örökíti meg a pénteken megnyíló múzeum. Látható lesz például a Chicago Daily Tribune 1948. november 3-i híres címlapja is, amely - felhagyva az időzónák diktálta elővigyázatossággal és nem várva meg a hivatalos végeredményt - azt adta hírül, hogy Thomas Dewey nyerte meg az elnökválasztást Harry Trumannal szemben, holott valójában éppen fordítva történt.