Bud Spencerrel vitte a karácsonyt az RTL

2008.12.30. 22:31
Bud Spencer aratta a legnagyobb sikert a karácsonyi nézettségi hajrában, de a Bunyó karácsonyig még így sem lendített akkorát az RTL Klubon, mint amekkora fölénye volt a Tv2-vel szemben ősszel. A Kis Vuk tévén nem bukott akkorát, mint moziban: egymillióan voltak kíváncsiak Gát György 3d-s próbálkozására.

A karácsonyi időszakban a Tv2 javított a korábbi nézettségéhez képest, viszont az RTL Klub átlagos heti nézettsége csökkent az AGB Nielsen eredményei szerint. A Viasat3 pedig az 1,8 százalékos emelkedésével nagyot lendült.

52. hét - átlagos nézettség, 18-49 évesek, főműsoridő
51. hét - átlagos nézettség, 18-49 évesek, főműsoridő

Múlt héten csak úgy áradt a szeretet és a karácsonyi hangulat a tévékészülékekből. Talán ezért is távozott a nézők fele a kereskedelmi adókról más tematikus csatornára.

A kereskedelmi adókon a napi műsorok közül csak a Hal a tortán jelent meg az ünnepek alatt is, az összesítésben a pénteki főzés volt az egyik legnézettebb műsor a 30 százalékával. Az RTL Klub ezzel szemben a Barátok köztöt is levette műsoráról a három karácsonyi napra. Berényiék hétfői epizódja szintén bekerült a legnézettebb műsorok közé.

52. hét - televíziózó összes korosztály

Inkább a hal, mint a róka

Szenteste már a Kis Vukkal állt elő az RTL Klub. 24,6 százalékát vonzotta a nézőknek, ami a teljes tévénéző korosztályból 1 millió 37 ezer nézőt jelent. A film mozikban gyengén teljesített, több hónap alatt sem érte el a hatvanezres nézőszámot, de a tévés szereplése nem számít bukásnak. A kezdeti titkolózás és a nehéz szülés ellenére is sokkoló élményt nyújtó róka azért eljutott a közönséghez. A Hal a tortán főzős műsor ünnepi része azért lenyomta a kis rókát (27,1 százalék, Tv2), majd a Shrekből az angyal kisfilm mutatta meg, mire képes az igazi 3d: 38,1 százalékra.

Sokkhatást elűző hullámok

Télapu második részével (30,5 százalék), majd a Kisanyámmal lehetett feléledni az RTL Klub-on (30,4 százalék). A Tv2-n pedig a Megasztárosok igyekeztek karácsonyi hangulatba ringatni (24,1 százalék). A romantikáért Meg Ryan és Tom Hanks felelt a Szerelem hullámhosszán című filmmel, aminek nézettsége (11 százalék) szép eredménynek számít az m1-en, hát még ha a film újabb változatát állítják műsorra, nem a 93-as első verziót. A Tv2 esti filmjének, a Kelekótya karácsonynak a nézettsége (18,8 százalék) viszont alacsony.

Az m1 az elmaradhatatlan Twist Olivérrel már gyengén teljesített (2,4 és 3,2 százalék). Sokan várhatták, hogy vége legyen, mert a pénteki befejező részt nézték a legtöbben: 6,3 százalék. De szirupos hangulat jutott a délutáni felhozatalba is: Stuart Little (25 százalék) és a a Tv2-n a Grincs (25 százalék) fej-fej mellett futottak. Az m1 maradt le megint az 1972-ben készült Alice Csodaországbannak (1,9 százalék) a kereskedelmi korcsoportban.

A kötelező körök

Nincs karácsonyi műsorprogram Bud Spencernélkül, sőt a Bunyó karácsonyig című film nélkül. A tévénézők engedelmesen szép számban (35,4 százalék, RTL Klub) nézték a filmet. Nemo kapitány alig tíz éves verziója ehhez képest elsüllyedt (18,2 százalék- Tv2). A "magyar Bud Spencer" is jól szerepelt, a Hamis a babával, ahhoz képest, hogy az m1-en ment a film sokadszorra: 7,9 százalékot hozott.

Animációs filmekből egész dömping volt karácsony első és második napján a Tv2-n Shrek egészestés változatai szórakoztatták a tévénézőket. Az első rész (33,7 százalék, Tv2) csütörtökön nem nyomta le az RTL Klubon futó Apád-anyád, ide jöjjön! című filmet (37,1 százalék) a 12 éves Lindsay Lohannel, viszont a második része pénteken, már jobbnak bizonyult, mint az Őserdő hőse (31,8 százalék, RTL Klub).

A hétvégi felhozatalban szerepelt a Télapu is a Tv2-n (28,7 százalék). Második részét pedig korábban, szerdán láthatták a tévénézők az RTL Klubon. A karácsonyi hangulatból még szombaton fellélegezhetett mindenki. Ebben például az Armageddon segített (29,6 százalék), amit többen néztek, mint a Télaput. A másik karácsony-felejtő film a Halál nyomában volt. De még így is sokan választották az ugyanekkor futó Túlélni a karácsonyt vígjátékot is, amit még alig láthattunk a magyar tévékben.

Javít az animáció

Animáció kategóriában a Madagaszkár tévés szereplése nem hazudtolta meg a korábbi értékelését (36,1 százalék, Tv2), sem a második rész jelenlegi mozis sikerét. A dzsungellakó állatok még a teljes korcsoport egyik legnézettebb műsorát is lenyomták a kereskedelmi korcsoportban, a Miről álmodik a lány? amerikai vígjáték ismétlését. A Neveletlen hercegnő-féle filmben Colin Firth a szokásos karót nyelt angol urat játssza.

A kereskedelmi korcsoport körében az egyik legsikeresebb film szintén Bud Spencer főszereplésével, a Nyomás utána (38,4 százalék, RTL Klub). A hetet végül a Túl a sövényen animációs film (32,3 százalék, Tv2) és a Daredevil, a fenegyerek képregény-adaptáció zárta (33,1 százalék, RTL Klub) sikeresen.