A Tv2 most csak az ország harmadik tévéje

2008.06.18. 18:26
A múlt héten továbbfolytatódott az m1 térnyerése a két kereskedelmi csatorna mellett. Az RTL Klub hegemóniáját ugyan nem törte meg, de a Tv2 számára erős versenytárssá vált a közszolgálati csatorna. Az ország népes futball-rajongótábora megsokszorozta az m1 eddigi átlagos nézettségét.

Az előző heti AGB Nielsen adatok szerint, a közszolgálati csatorna ajánlatát a kereskedelmi korcsoportba tartozó (18-49 éves) tévénézők közül több mint dupla annyian követték, mint az azt megelőző héten. Az m1 9,7 százalékos átlagos nézettsége, a mostanra 22,7 százalékra nőtt ebben a tévénéző korosztályban.

Ez a jelentős emelkedés továbbra is az Eb meccsek közvetítésének köszönhető. A televíziók előtt ülő teljes lakosságból átlagosan 1 millió 93 ezer fő választotta ezeket esti szórakozásának.

Hírek a közszolgálattól

Az RTL Klub múlt héten is megőrizte vezető pozícióját, annak ellenére, hogy a kereskedelmi korcsoportban elért 27 százalékos átlagos heti nézettsége alul maradt a legutóbbi 31, 8 százalékos nézettségének. A Tv2 19, 4 százalékát pedig lenyomta az m1 22,7 százalékos nézettsége. Sőt szerdán az m1 még az RTL Klubbot is megelőzte (25,6 százalék kontra 22,1 százalék a 18-49 éves tévénézők körében)

Érdekesség, hogy a foci mellett a köztévé híradója is bekerült a legnézettebb 50 műsorba. A orosz-görög meccs előtti szombat esti hírekből a tévénézők közül 985 ezren tájékozódtak. Vagy legalábbis ennyien ültek korábban a tévé elé, hogy jobb helyet kapjanak.

Berényiék kontra zsaruk

Az RTL Klub most is sokat köszönhet a Barátok köztnek. A legjobb nézettségét pénteken produkálta, amiben egy másik kedvelt sorozat is közrejátszott. A Mátyás király tér lakóinak élete után ugyanis a Miami helyszínelőkre tévénéző kereskedelmi korcsoport 32, 8 százalék maradt a tévékészülékek előtt. A Viasat legnézettebb műsorai között szintén ott szerepel ez a tudományos krimisorozat (12,9 százalékos közönségarány) és szinte azonos nézettséggel a New York-i helyszínelők (12,8 százalék). A Viasat3 sorozatai közül a Nyomtalanul (9,9 százalék) és a Jóbarátok (9,2 százalék) hoznak még jelentősebb nézettséget a kereskedelmi korcsoportból a csatornának.

Angyalok, szellemek és focipálya

Hétfőn a 18-49 éveseknél az RTL-es Charlei angyalai nyert, 27,1 százalék látta a korcsoportból z akcióvígjátékot, míg ezalatt, a holland- olasz meccset 24, 7 százalékuk követte az m1-en.

Az egyik legnézettebb meccs múlt héten a keddi a spanyol- orosz volt. (A kereskedelmi korcsoport tévénézőinek 30,7 százaléka nézte ezt a műsort. Többen, mint a Szellemekkel suttogó szép Jennifer Love Hewittját a Tv2-n (25,5 százalékuk). A keddi első meccs nézettsége magasan túlszárnyalta az RTL Klubbos Eltűntnek nyilvánítva sorozatét (13,4 százalék), a második napi futball azonban már nem győzte le a Barátok közt kereskedelmi korcsoporton belüli nézettségét (36, 1 százalék - foci az m1-en: 30,7 százalék)

Dobó Kata Amerikában

A nap folytatása az RTL Klub fölényét hozta. A Barátok közttel sem a Hal a tortán (Tv2, 24,7 százalék) sem a görögök- svédek futballjátéka (23,5 százalék) nem tudta felvenni a versenyt.

A Berényiéket követő Grace klinika (25,3 százalék) is megtartotta az RTL Klub fölényét az m1-es meccs (közel 25 százalék) és főleg Tv2 Túlélésből jeles, amerikai, de Dobó Katát is szerepeltető filmjével szemben (18 százalék). A kórházi hangulat jegyében a Doktor Addison második része nagy érdeklődésre talált a tévéző 18 és 49 év közöttiek körében (28,3 százalék).

Az új orvosi sorozat, az Agy-kontroll 26,4 százalékponttal gyakorlatilag pont ugyanúgy szerepelt, mint az azt megelőző Hal a tortán (26,5 százalék) a televíziózó kereskedelmi korosztályban. A Hősök már ennyi tévénézőt sem tudott megtartani a Tv2-nek. A természetfeletti képességekkel rendelkező emberek történetét a tévék előtt ülő 18-49 évesek 19, 8 százaléka követte. Az RTL új francia sorozatát, a Titkot is lenyomta az m1. Ismét a foci tarolt szerda este: míg a Titok című filmet a tévéző 18-49 évesek közül csak 15,7 illetve 14, 8 százalék követte, addig az Eb Svájc- Törökország mérkőzést 26,7 százalékuk követte.

Szombat esti telefon

A szombat estét otthon töltő nézők a Tv2-n azt a hazudós fickót nézhették, akit egy igazságosztó távcsöves puskájával egy telefonfülkében tartott sakkban. A Fülke 24,3 százalékos közönségaránnyal szerepelt. Ezzel párhuzamosan az m1-en a orosz - görög meccs ment, hasonló nézettséggel. A kereskedelmi korcsoportba tartozó tévénézők közül sokan kapcsolgathattak, mert a két műsor közül hol az egyik, hol a másik nyerte a mért félórát. (Az m1-en 23, 8 százalékos közönségarányt ért el a foci.) A Tv2 esti filmje, a Szóljatok a köpcösnek, szinte labdába sem rúgott a másik két csatornához képest. (16,5 százalékos közönségarány)